Haşerat ilaçlaması paranoyaya dönüştü

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız; sinek, hamam böceği, keneye karşı ilaçlamanın paranoyaya dönüştüğünü belirterek, “Evdeki bir hamam böleceği ya da sivrisinek için bir kerede bir kutu ilaç harcanıyor. Kene ilaçlaması ise çığrından çıktı. Kendimizi ve doğayı en ağır bir şekilde zehirliyoruz.” uyarısında bulundu.

Yıldız, yaptığı açıklamada, Türkiye’de korkunç şekilde bilinçsiz bir ilaçlama furyasının sürdüğüne dikkat çekti. Bunun, hem sağlık hem ekonomik yönden büyük zararlara yol açtığını dile getiren Yıldız, “Toplum olarak ilaçlamayı o kadar çok abarttık ki artık işin çığırından çıktığını görüyoruz. Ev, bahçe, parklar her yer bilinçsizce ilaçlanıyor. Lokal mücadele edilmesi gereken keneye karşı ilaçlamada ise durum içler acısı. İnsanların olduğu her yeri ilaçlıyoruz. Toprak ve yer altı sularımızı zehirliyoruz. Keneleri öldüreceğiz derken karıncaları, arıları, kuşları, her türlü doğaya faydalı böcekleri de öldürüyoruz.” diye konuştu.

"Evler gaz odasına döndü"
Artık bilinçsiz ilaçlamanın paranoyaya dönüştüğünü, birkaç sivrisinek ya da hamam böceği için evlerin, aylarca etkili kalan ilaçlarla ilaçlandığını vurgulayan Yıldız, “Oysa bu sinekler ve böcekler, çarşı pazarda 50 kuruşa satılan plastik sinek öldürücülerle yok edilebilir. Ayrıca, kapı ve camlara sineklik yaptırılarak sinek ve diğer haşeratın eve girmesi önlenebilir. Bu kadar basit tedbirlerle haşerat ile mücadele edebilecekken evleri neredeyse gaz odasına dönüştürüyoruz.” dedi.

"Kansere davetiye çıkarılıyor"
Bir sivrisinek için bir seferde bir kutu ilaç harcayanların olduğunun altını çizen Yıldız, şunları kaydetti: “Hamam böceği ilaçlaması da çok abartılıyor. Çok zehirli ve tesiri uzun süre gitmeyecek ilaçlarla evler ilaçlanıyor. Bu ilaçların etkisi sadece havalandırma ile kaybolmaz. Bu sebeple sağlığımız tehlikede. İlaçların çoğunda kansere neden olan maddeler yer alıyor. Adeta kansere davetiye çıkarılıyor. Hem sağlığımızdan oluyoruz, hem de çoğunluğu ithal bu ilaçlara kucak dolusu para ödüyoruz. Bu sebeple bu ilaçları hoyratça kullanırken bir kez daha düşünmek gerekiyor. “


"Bilinçsiz ilaç kullanmaya karşı kamu spotu hazırlanmalı, vatandaş uyarılmalı"
Devletin, artık bu konuda bir şey yapması ve bu bilinçsiz ilaçlama furyasının önüne geçmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, kamu spotlarının hazırlanabileceğini ve bunun televizyonlarda yayınlanarak halkın bilinçsiz ilaçlamaya karşı uyarılabileceğini belirtti. Yıldız, ayrıca bu konuda broşürler hazırlanarak dağıtılabileceğini, okullarda öğrencilerin bilgilendirilebileceğini sözlerine ekledi.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]