Hasan Alişan, Küçük Esnafa Destek Çıktı

Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, esnaf ve sanatkarın Sosyal Güvenlik Kurumu, vergi ve afet kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını istedi.

Alişan, yaptığı açıklamada ekonomin rayına girmesi için ilk olarak esnaf ve sanatkara sahip çıkılmasının gerektiğini belirterek, “Afet, SGK ve vergi borçlarında yeniden bir yapılandırmaya gidilmesine acilen ihtiyaç vardır. Ülke ekonomisine katkı sunan esnaf ve sanatkarımızın korunmasını istiyoruz. Esnafın en büyük sorunlarından olan bu borçların yeniden yapılandırarak KOSGEB kredi imkanının tüm esnaf ve sanatkar kesimine sunulması piyasanın canlanması ve ekonominin kalkınmasında büyük etken olacaktır. Hükümetimiz tarafından bu adımların atılmasının ardından esnaf ekonomiye can katarak, istihdam sağlayacaktır. Bu anlamda Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak bizlerde üzerimize düşeni yaparak her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Ekonomide istikrarın sağlanması ve bununla gelen büyüme neticesinde esnafların önünde ki engeller kaldırılmalıdır” dedi.

Esnaf ve sanatkarların aileleriyle birlikte ülke nüfusunun 4'te birini oluşturduğunu ifade eden Alişan, esnaf ve sanatkarın ülkenin hem ekonomik hem de sosyal yönünü oluşturduğunu kaydetti. 2009 yılında dünyada olduğu gibi ülkemizde de hissedilen küresel ekonomik krizin tüm vatandaşlara olumsuz yansıdığını söyleyen Alişan, “Dünyayı etkisi altına alan global ekonomik kriz en fazla küçük esnaf ve sanatkarları etkisi altına almıştır. Krizlerden her zaman en fazla zarar gören esnaf ve sanatkar hızla gelişen dünyada teknik ve teknolojik anlamda beklentilere cevap veremez hale gelmiştir” diye konuştu.
Vergi Reformuna İhtiyaç Var

Hükümet tarafından yürürlüğe konulan SGK ve vergi yapılandırmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Alişan,
“Ülke genelinde ve şehrimizde bu yapılandırmadan istifade edenlerin yüzde 80'i yaşanan ekonomik kriz sebebi ile taksitlerini düzenli bir şekilde ödeyemediğinden yapılandırması iptal edilmiştir. Kangrene dönen ve 10 yıldan bu yana çözüm bekleyen afet kredilerine çözüm bulunması konusunda çalışmalar yaptıklarını ancak bir türlü olumlu sonuç elde edemedik. Sadece ilimizi ilgilendiren bu konuda birçok esnaf ve sanatkarımız mağdur olmaktadır. İcra tehlikesi ile karşı karşıya kalan esnaf ve sanatkarımızın bu çilesi halen devam etmektedir” dedi.
Kriz nedeni ile icralık dosya sayısında da büyük oranlarda artış olduğunu ve her ay ortalama bin ile bin 500 vatandaşın icralık olduğunu belirten Alişan, “ 4 adet bulunan icra daire sayısının yetersiz kalarak 6'ya çıkarılması ise bunun en büyük göstergesidir”
dedi.

Türkiye'nin acil bir vergi reformuna ihtiyacı olduğunu söyleyen Alişan,
“Kayıt dışı ekonominin önüne geçilerek vergi tabana yayılmalıdır. Gelir ihtiyacı duyan devlet ihtiyacı vergi ve çeşitlerini arttırarak karşıladığı için esnaf ve sanatkar zor duruma düşmüştür. Bu kadar olumsuzluk var iken Vergi Dairelerine borcu bulunan esnaf ve sanatkarlara yönelik elektronik haciz yapılmaktadır. İcra ile elinde sermayesi alınan esnaf kalan borcunu nasıl ödeyecek, nasıl para kazanacak?”
diye konuştu.

Küçük Esnaf Eziliyor

Esnaf ve sanatkarın büyük sermayeler karşısında ezildiğini ifade eden Alişan, “Büyük sermaye karşısında küçük esnafımız ezilmektedir. Marmara depreminde ilimiz de büyük bir deprem felaketi atlatmıştır. Bu felaketin ardından ayakta durmaya çalışan esnaf ve sanatkârımızın kendi ekonomisini yeniden oluşturmak için uzun uğraşlar vermiştir. Depremin üzerinden 10 yıl geçti, artık bu şehirde çözülmesi gereken sorunlar varken bizler her gün başka sorunlar ile karşılaşmaktayız” dedi.

Kentsel Dönüşüm Projesinde esnaf ve sanatkarın kesinlikle mağdur edilmemesinin gerektiğini söyleyen Alişan, “Sanayi esnafı ve kamuoyu proje hakkında en doğru şekilde bilgilendirilmemelidir. Esnaflarda ve kamuoyunda meydana gelen kuşkuların ortadan kaldırılması anlamında yetkililerin çalışma yapması gerekir. Kentsel Dönüşüm projesinde esnaf ve sanatkar asla mağdur edilmemelidir. Kentime sahip çıkıyorum projesinde ki aksaklıklar esnaf ve sanatkarlar ile toplantılar yapılarak ortak bir fikir birliği çerçevesinde çözülmelidir” dedi.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]