Halk Sağlığı Haftası, yürüyüş etkinliği ile kutlandı

Sağlık Bakanlığı önderliğinde, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanmakta olan Halk Sağlığı Haftası\'nın ‘Sağlık İçin Hareket Edelim’ sloganı ile birlikte Sapanca’nın Uzunkum Sahil yolunda yürüyüş etkinliği düzenlendi.

Düzenlenen yürüyüşe Kamu Hastaneler Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz, hastane personeli, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Halk Sağlığı Müdür Yardımcıları Dr. Mümtaz Şeyda, Hızır Dişli, halk sağlığı personeli, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Ezen ve il sağlık müdürlüğü personeli, Sapanca Belediyesi Personeli, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Yürüyüş öncesi açılış konuşması yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, "Öncelikle yürüyüşümüze katılarak bizlere destek olan herkese teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği ve alkol kullanımı gibi dört ana davranışsal risk faktörü, obezite, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, kanser ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi birçok bulaşıcı olmayan kronik hastalığa neden olmaktadır. Kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklar, insan sağlığı ve Ülke kalkınmasına yönelik önde gelen tehditlerdendir. Bu dört hastalık grubu dünyanın en büyük katilleri olup, her yıl tahminen 35 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Bulaşıcı olmayan hastalıklar önemli ölçüde önlenebilir niteliktedirler. Risk faktörlerinin azaltılması, erken teşhis ve zamanında tedaviyle kronik hastalıkların önemli ölçüde azaltılması ve böylelikle milyonların hayatının kurtarılması mümkün olabilmektedir” şeklinde konuştu.

Her gün en az 30 dk fiziksel aktivite

Bulaşıcı olmayan hastalıkların ve depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kalp ve akciğer kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerin her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapması gerekmekte olduğunu söyleyen Erdoğan, “5-17 yaş grubunda ise her gün en az 60 dakika orta şiddetliden şiddetliye doğru giden fiziksel aktivite yapmalıdır. Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak, hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi, yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir” diye konuştu.

Halk sağlığı açısından en önemli amaçlarının ise vatandaşların sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek olduğunu belirten Erdoğan, “Bunu temin etmek için, halkı eğitici, bilgilendirici, sağlıklarını koruyucu ve geliştirici yönde davranış değişikliği ve doğru alışkanlıklar kazandırmaya çalışıyoruz. Yaptığımız eğitim ve etkinliklerle, insanların sağlıklarını tehdit eden fiziksel hareketsizlik, sigara kullanımı, obezite gibi birçok kronik hastalığa sebep olan risk faktörlerine dikkat çekmeye ve bu konularda toplumsal farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan’ın "Haydi Hep Birlikte Sağlık İçin Hareket Edelim” sloganıyla konuşmasını sonlandırmasının ardından yürüyüşe geçildi.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]