Hakem Heyeti, Tüketiciyi Haklı Buldu

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde bir kadının banka tarafından kendisinden alınan kredi kartı yıllık üyelik bedelinin iptali yönünde İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na yaptığı başvurusu kabul edildi.

Şeniz Atan, bir bankanın kendisinden yıllık kart üyelik aidatı adı altında yaptığı kesintinin haksız ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Sakarya İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na kesintilerin iptali konusunda dava açtı.

Şikayet edilen banka hakem heyetine sunduğu savunmasında, kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle sözleşmede kredi kartından yıllık kullanım ücretinin alınmasının yer alması halinde bankalar tarafından kullanım ücretinin alınabileceği ifade edildi.

Genelgeye Göre Kredi Kartı Üyelik Ücreti Yasaldır

Banka savunmasında şu görüşlere yer verdi: "Kullanım ücretinin yasal dayanağı kanunlar, bu kanunlar kapsamında çıkartılmış yönetmelikler ve taraflar arasında imzalanmış olan sözleşmeler vardır. İmzalanan sözleşmede konuya ilişkin düzenlemelerin taraflar arasında bir dengesizlik yaratmadığı ve verilen hizmetin sonucunda alınan ücret iyi niyet kurallarına aykırılık teşkil etmemektedir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'nün yayınlamış olduğu genelgede kredi kartı üyelik ücretinin yasal olduğu açıklık getirilmiştir. Genelgeye göre kredi kartı üyelik ücreti yasaldır."

Hakem heyeti, taraflar arasında yapılan sözleşmenin faiz, ücret ile vergiler kısmında üyelik ücret bölümünde yıllık kullanım ücretinin alınacağının yazıldığını fakat kullanım ücretinin miktarının açıkça ne kadar olduğunun belirtilmemesi ve sözleşmenin 12 punto olmamasından dolayı tüketiciyi haklı buldu.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]