Güneş Enerjisi Projesi Yaygınlaşıyor

Sakarya Çevre ve Orman Müdürü Nurettin Taş, ormanların tahrip edilmesini önlemek için, orman köylülerinin evlerine güneş enerjisi sistemi kurulmasına yönelik planlanan proje kapsamında iki yılda 873 haneye kredi verdiklerini söyledi. Taş, projenin hayata geçirilmesiyle iki yılda 15 bin 95 ster odunun ekonomiye geri kazandırılmış olacağını belirtti.

Taş, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, orman köylerinde yaşayan ailelerin enerji kaynağı olarak öncelikle odunu tercih ettiğini, bunun ormanlar üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. Bu baskıyı kaldırmak ve ormandan kaçak ağaç kesiminin önüne geçmek için orman köylerinde yaşayan aileleri güneş enerjisi sistemine kavuşturmayı planladıklarını vurgulayan Taş, geçen yıl başlattıkları proje kapsamında güneş enerjisi sistemi için orman köylüsüne kredi verdiklerini anlattı. Taş, geçen yıl 35 köyde 431 haneye kredi verdiklerini kaydetti. Yaptıkları araştırmada sosyal amaçlı olarak bir ailede yıllık ısıtma amaçlı olarak kullanılan odunun 15 ster olduğunu vurgulayan Taş, projenin uygulandığı 431 hanede geçen yıl 6 bin 530 ster odun tasarrufunun yapıldığını bildirdi. Taş, şöyle konuştu: "Güneş enerjisiyle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl yaklaşık 442 haneye güneş enerjisi sistemiyle ilgili kredi vermeyi düşünüyoruz. Bu krediyi vermemizdeki amaç orman köylülerinin ormanlara verdiği tahribatın azaltılmasını sağlamak. Sosyal aktiviteye orman köylüsünün de ihtiyacı var. Köylü tarlasından geldiğinde evinde sıcak suyu hazır olacak, hemen duşunu alabilecek."

Kredinin 1 yıl geri ödemesiz ve 3 yılda 3 eşit taksitte faizsiz bir şekilde geri ödeneceğini dile getiren Taş, "Proje kapsamında hane başına geçen yıl bin 250 YTL kredi vermiştik. Bu yıl ise bin 300 YTL kredi vereceğiz. İki yıl içinde 873 haneye kredi vermiş olacağız. Bu sayede 15 bin 95 ster odun iki yılda ekonomiye dönmüş olacak" dedi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]