Greve Yol Açtıkları İçin mi İşten Çıkarıldılar?

Sakarya'da faaliyet gösteren Goodyear lastik fabrikasından ekonomik kriz bahane gösterilerek işten çıkarılan 28 kişi, Adapazarı Atatürk Bulvarı'nda basın açıklaması yaparak fabrika yönetimine ve üye oldukları Lastik-İş Sendikası'na tepki gösterdi.  

Goodyear lastik fabrikasında çalışan 28 işçi, 19 Mayıs günü ekonomik kriz bahane gösterilerek işten çıkarıldı. Lastik-İş Sendikası'na da üye olan işçiler, işten çıkarmaların ekonomik krizle ilgili olmadığını ve haksız olduğunu ileri sürüyor.

Bugün Adapazarı Atatürk Bulvarı'nda bir araya gelen işçiler, basın açıklaması yaparak fabrika yönetimine ve üyesi oldukları Lastik-İş Sendikası'na tepki gösterdi. İşçiler adına yapılan açıklamada, Adapazarı ve Kocaeli'deki Goodyear, Pirelli ve Brisa lastik fabrikalarında 2008 yılı Haziran ayında 15 günlük greve çıkıldığı hatırlatılarak şöyle denildi: "İşverenin rahatsız olduğu ve her nedense Lastik-İş Sendikası yönetiminin de rahatsız olduğu sendikal bir duruş vuku bulmuştur. Bu süreç sonrasında tüm işçilerin bildiği gibi hem işveren hem de sendika yöneticileri, bu greve gidişe yol açtığı iddia olunan tüm kişilerden bunun hesabını soracakları deklare etmişlerdir. Yine bu süreçte sendikanın mevcut yönetimine muhalif olan ve işçi nezdinde taraf bulan ve muhtemelen sendikal mevcut yönetimini devirebilecek muhalifler seçilerek, önce Kocaeli Pirelli fabrikasında altı temsilci, sonrasında Brisa fabrikasında 64 kişi, Goodyear fabrikasında önce 98, delege seçimlerinden hemen sonrasında muhalif listenin içinde bulunan 28 kişi işten atıldı, sendika ve işveren işbirliğiyle ekmeklerinden atıldı." 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Lastik-İş Sendikası, temel ilkelerinden biri olan ve kuruluş amaç ve ilkelerinin en önemlisi olan 'eşit işe eşit ücret' ilkesini işveren lehine feda etmeye hazırlanmıştır ve kademeli ücrete geçmek üzere işverenle uzlaşmıştır. Eğer işverence, küresel kriz gerekçesiyle işçiler işten atıldıysa; bir yandan işçiler atılırken diğer yandan fabrikada mesai artırımlarına ve dışarıdan ek hizmet alımlarına ve hatta sözleşmeli işçi alımlarına gidilmezdi."   

İşlerine geri dönmek için Sakarya İş Mahkemesi'ne başvurduklarını söyleyen işçiler, basın açıklamasının ardından dağıldı.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]