Gezi Parkı eylemcilerinin yargılanmasına başlandı

Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek verip, Sakarya’da gösterilere katıldıkları iddiasıyla haklarında gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet suçlamasıyla dava açılan 24 sanığın yargılanmasına başlandı.

Sakarya 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz yargılanan 19 sanık katıldı. 5 sanık ise duruşmaya gelmedi. Sanıkların avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Sanıklardan U.A., üyesi bulunduğu TKP İl Örgütü ile protestoya katıldığını belirterek; “31 Mayıs’ta siyasi iktidarın Taksim Gezi Parkı’nı hukuksuz bir şekilde yıkmak istemesi nedeniyle Türkiye’nin her yerinde protesto eylemleri başladı. Sakarya’da da bunu protesto etmek istedim. Protesto için özel bir çağrı yapılmadı. Sosyal iletişim vasıtalarını kullanarak bir araya gelindi. Ben şahsen üyesi bulunduğum TKP İl Örgütü ile katıldım. Gösteri ve yürüyüş hakkımı kullandım. Suç işlediğimi düşünmüyorum.” dedi.

"Eylemleri sosyal medyadan öğrendi"

Sanık B.Ç. ise hükümetin keyfi olarak, mahkeme kararlarını hiçe sayarak Taksim Gezi Parkı’nı yıkması ve polisin sert bir şekilde müdahalesi nedeniyle eylemlere katıldığını öne sürerek "Olay organize bir şekilde gerçekleşmedi. Eylemleri sosyal medyadan öğrendim. Bireysel olarak eyleme katıldım. Çevreye zarar vermedik. Taşkınlık yapılmasını önledik." diye konuştu.

Sanıkların savunmalarını alan mahkeme, savunması alınan tüm sanıkların üniversite öğrencisi olmaları nedeniyle duruşmadan vareste tutulmalarına karar verdi. Ayrıca Sakarya Valiliği’ne yazı yazılarak toplantı ve gösteri yürüyüşleri güzergahlarının istenmesi kararlaştırıldı.

Duruşma ileri bir tarihe ertelendi


Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, şüphelilerin 31 Mayıs, 1 ve 2 Haziran tarihlerinde Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek için izinsiz toplantı ve yürüyüş yaptıkları belirtiliyor. ‘Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma’ suçlamaları yöneltilen sanıkları hakkında 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis isteniyor.

Öte yandan farklı tarihte düzenlenen Gezi Parkı eylemlerine destek verip, Sakarya’da gösterilere katıldıkları iddiasıyla açılan bir diğer davada 45 sanığın yargılanmasına da önümüzdeki günlerde başlanacak.
Dava Sakarya 2. Asliye Ceza Mahkemesi\'nde görülecek.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]