Geyve'de havai fişek fabrikasında patlama!

Geyve\'de Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası\'nda meydana gelen patlamada,15 kişi yaralandı.

Olay yerine gelen Sakarya Valisi Mustafa Büyük, patlamanın laboratuvar kısmında meydana geldiğini söyledi. 

Türkiye\'nin en büyük havai fişek fabrikalarından biri olan Gevye ilçesindeki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası\'nda öğle saatlerinde Ramazan toplarının yapıldığı laboratuvarda şiddetli bir patlama oldu. Patlama fabrika dışında da çok sayıda ev ve dükkanda hasara neden oldu. Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Sakarya Büyükşehir ve ilçe itfaiyelerine bağlı ekipler arazözlerle yangına müdahale etti. Hızla birçok alana yayılan yangın büyük ölçüde söndürülerek soğutma çalışmasına başlandı ancak fabrikanın iç kısımlarında yer yer yanma devam ediyor. Patlamanın ardından 8 kişinin de yaralanarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Olay yerine gelen Sakarya Valisi Mustafa Büyük, yaptığı açıklamada, "Fabrikanın laboratuvar bölümünde meydana gelen patlamada o sırada fabrikada bulunan güvenlik görevlisi yaralandı. Herhangi bir can kaybı olmazken, yüksek miktarda maddi hasar meydana geldi. Can kaybı yaşanmadı. Konu ile ilgili hastanemize 8 kişi müracaat etti. Ancak güvenlik görevlisi hariç diğerleri ayakta tedavi edilerek taburcu edildi" dedi.
Öte yandan polis çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Geyve'deki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası ilçede esnaf ve vatandaş yaralarını sarıyor.

Patlamanın sebebiyle ilgili itfaiye ve emniyet güçleri fabrikadaki çalışmalarına devam ediyor.

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, yaptığı açıklamada, zarar tespiti için oluşturulan komisyonun çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Şimdiye kadar 400 civarında ev ve iş yerinde zarar tespit edildiğini kaydeden Kaya, "Zarar tespit çalışmaları devam ediyor. Kırılan camlar değiştiriliyor. Yaralar sarılıyor. Hayat normale döndü. Sorun yok." dedi.

Patlamanın sebebiyle ilgili itfaiye ekiplerinin çalışmalarına devam ettiğini belirten Kaya, şunları söyledi; "İtfaiyemiz fabrikada çalışmasına devam ediyor. Çalışma tamamlandıktan sonra rapor hazırlayacaklar."

İnciksuyu Mahallesi'ndeki Venüs Havai Fişek Fabrikası'nda dün saat 14.30 sıralarında meydana gelen patlamada 15 kişi yaralanmıştı. Patlamada fabrikanın büyük bir bölümü yıkılmıştı. Patlamanın şiddetiyle ilçedeki çok sayıda ev ve iş yerlerinin camları kırılmıştı.

Geyve'de faaliyet gösteren havai fişek fabrikasının savaş alanına dönmesine ve 15 kişinin yaralanmasına neden olan dünkü patlama sırasında yerin 12 metre altında bulunan ana depoda 2 ton patlayıcı olduğu ortaya çıktı.

Yaklaşık 15 milyon lira zarara neden olan fabrikada art arda 3 patlama meydana geldiği belirtilirken, çevrede oturanlar, inceleme için gelen Vali Mustafa Büyük'ten fabrikanın başka yere taşınmasını istedi.

Hakan Coşkun ve amcası Arif Coşkun'a ait Venüs Coşkunlar Havai Fişek Oyuncak Kimya San. Tic. Ltd. Şti., 1995 yılında Geyve ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki, Umurbey Köyü yolu üzerindeki arazi üzerine kuruldu. 20 dönümlük kapalı üretim alanı bulunan yaklaşık 600 kişinin çalıştığı, 200'den fazla farklı ürünün imal edildiği fabrikanın havai fişeklerin imal edildiği binasının labaratuvar bölümünde, dün saat 14.30 sıralarında patlama meydana geldi. Nedeni belirlenemeyen patlamayla birlikte yangın çıktı. Yanyana 10 binadan oluşan fabrika, patlamayla savaş alanına döndü. Patlamanın meydana geldiği bina ve yanındaki binalar çökerken, diğerleri de hasar gördü. Pazar günü olması nedeniyle faaliyetin olmadığı fabrikanın kapısında bulunan bekçi yaralandı. İlçe merkezindeki birçok binanın da patlamanın şiddetiyle camları kırıldı. Kırılan camların isabet ettiği 7 kişi de hafif yaralandı. 8 yaralı kaldırıldıkları hastanede tedavi edildikten sonra taburcu edilirken, çıkan yangını Pamukova ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye ekipleri söndürdü.

Art Arda 3 Patlama

Havai fişek fabrikasının yüzde 80'lik bölümünün yıkılmasına neden olan  15 kişinin yaralandığı patlama sırasında fabrikada mesai olmaması 'şans' olarak değerlendirilirken, yapılan incelemede art arda 3 büyük patlamanın meydana geldiği belirtildi. Fabrikanın ortaklarından Arif Coşkun olay sonrasında fabrikaya gelen Sakarya Valisi Mustafa Büyük'le birlikte yaptığı açıklamada, patlamanın nedeninin bilinmediğini söyleyerek, "Tespitlere göre ilk önce laboratuvarda patlama oldu. Yarı mamul deposuna sıçraması sonucu iki patlama daha oldu. Bunların parça tesirinden dolayı diğer binalarımızda da büyük hasar oluştu. Yüzde 80 gibi binalarda yıkım meydana geldi. Fabrikada havai fişek, çocuk oyun grupları, Ramazan topu başta olmak üzere yüzlerce ürün üretiliyor. Üretim esnasında oluşabilecek bir kaza değil. Sebebi belli değil. Belki gaz sıkışması. Fabrikada 15 milyon lira gibi hasar var. Fabrikanın sıfırdan yeniden yapılması gerekiyor" dedi.

Yer Altındaki Ana Depoda 2 Tonluk Patlayıcı

Bu arada fabrikanın yüzde 80'lik bölümünün savaş alanına dönmesine neden olan patlama sırasında fabrikanın içerisinde, yerin 12 metre altında bulunan ana depoda 2 ton patlayıcı bulunduğu belirlendi.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise pazar günü olması nedeniyle fabrikada çalışan bulunmadığını, labaratuvar bölümünde meydana gelen patlamanın neden kaynaklandığını ise henüz bilemediklerini belirtti. Vali Büyük, "Yaptığımız tespitlere göre sadece kapıdaki bekçi ile ilçe içersinde patlamanın şiddetinden kırılan cam parçalarından toplam 15 kişi yaralandı. Yaralılar ayakta tedavi edildi" dedi. Vali Mustafa Büyük aynı fabrikada daha önce de benzer küçük çaplı yangın ve patlamalar meydana geldiğini ancak onların bunun kadar büyük olmadığını da belirtti.

Fabrika Taşınsın


Fabrikada art arda meydana gelen patlamaların ana depoya sıçramaması ise çok büyük bir faciayayı önlerken, fabrikanın bulunduğu mahalle sakinleri daha önce de defalarca patlamalar olduğunu belirterek fabrikanın artık taşınmasına istedi.

Mahalle sakinleri Vali Büyük’e, "Güvenliğimizi tehdit eden fabrikayı artık burada istemiyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdi. Çevre sakinlerinin daha önce belediye ve kaymakamlığa bu yönde şikayet dilekçeleri verdikleri de belirtildi.

Vali Büyük patlamadan etkilenenlerin zararlarının karşılanacağını söyleyerek, "Zararlarınız devlet tarafından karşılanacaktır. Fabrikada meydana gelen patlamadan dolayı fabrika kullanılamaz hale geldi. Fabrika yönetiminin de kararı ile fabrika bu olaydan sonra kapanmıştır. Geyveliler'e geçmiş olsun" dedi.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]