Geyve Ovası'nda küçük kıyamet

Marmara Bölgesi\'nin meyve ve sebze üretim merkezi olan Geyve Ovası bugün adeta küçük kıyameti yaşadı.

10 dakika yetti

Sakarya ili Geyve ilçesi Kozan ve Bayat Mahallesi\'nde etkili olan fırtına ve sağanak yağış dolayısıyla ekili alanlar zarar görürken köy meydanındaki asırlık çınarın dalı otomobilin üstüne devrildi. Bazı evlerin çatılarının zarar gördüğü fırtınada çiftçilikle uğraşan köylüler büyük zarar gördü.

Üzüm bağları ve ekili alanlar zarar gördü

Sakarya ve tüm Marmara Bölgesi\'nin meyve ve sebze üretim üssü olan Geyve’de sağanak şeklinde görülen yağmur Kozan ve Bayat köylerinde fırtınaya dönüşünce başta üzüm bağları olmak üzere tüm ekili alanlar zarar gördü. Vatandaşlar kurban bayramı öncesi böyle bir felaket yaşadıklarını , ayva ve zeytin ağaçlarımız kökünden söküldü, binlerce dönüm ekili arazimiz ve  üzüm bağlarımız yan yatarak tam hasat zamanında böyle bir fırtına karşısında tamamen zarar gördü diyerek çaresizliklerini belirttiler.

Asırlık çınarda arı kovanı

Kozan Mahallesi\'nde etkili olan fırtına nedeniyle köy meydanındaki 600 yıllık asırlık çınarın dalı otomobilin üstüne devrilirken, telefon direkleri yola devrildi. Ağacın devrilmesi sırasında olay yerinde kimsenin bulunmaması, can kaybını önledi. Çınar dallarının kesilmesi sırasında ana dal içinde yuva yapan arılar ve bal petekleri ile karşılaşıldı. Temizlik yapan kişi hemen arı koruması giyerek kesime devam etti. Mahalle sakinleri hep altında oturdukları ağacın, yıkılması sırasında altında kimsenin bulunmamasını bir şans olarak açıkladı.

Elektrikler kesildi

Asırlık çınarın otomobil üstüne devrilen parçası motorlu testereyle kesilerek yoldan kaldırılırken, bölgeye bir süre elektrik verilemedi. Fırtına nedeniyle kesilen elektrik Sedaş ekiplerince yapılan çalışma sonucu tekrar verildi.

TV de görürdük, bu sefer biz yaşadık

Kozan Mahallesi sakinlerinden Osman Yiğit kısa açıklamasında şunları söyledi: “Bu gün yaşadıklarımız bir yağmur değildi,bir afet yaşadık. Bu zararı veren ve bizleri korkutan bir hortum idi. Hep TV de görürdük bu sefer biz yaşadık. Evde idim bir anda etraf bembeyaz oldu, kuvvetli bir rüzgar ve yağmur başladı. Ortalık sakinleşince dışarı çıktım. Bana ait dışbudak ağacı, bahçedeki komşunun traktör kasasının üstüne yıkılmıştı. Traktör kasası içindeki sulama boruları da kırılarak zarar görmüştü.”

Hasar Tespiti Yapılsın


Kozan ve Bayat Köyü\'nde üzüm bağlarını yerle bir eden, yaklaşık bin 500 dönüm arazide ekili bulunan salçalık biber ve zeytin ağaçlarına da zarar verdiği beliritilen şiddetli rüzgar ve sağanak yağış sonrası köylüler hasar tespiti yapılmasını isteyerek, şiddetli rüzgar, yağmur ve dolunun vurduğu arazilerde mahsullerinin zarar görmesinden dolayı devletten yardım beklediklerini söylediler.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]