Geyve Boğazı şelaleleri kuruma tehdidi altında

Kuraklık Geyve Boğazı Akıncılar köyünde bulunan irili ufaklı 20’yi aşkın şelaleyi de etkiledi. Suyu azalan şelaleler kuruma tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor.

Geyve TEMA Temsilcisi ve Akıncı Köyü Vadilerini, Şelalelerini Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, şelalelerin artık eskisi gibi çağlamadığını söyledi. Yaklaşık bir ay önce düşen kar ve ardından gelen şiddetli soğuğun karı buza çevirmesi çevirdiğini yavaş yavaş erimesi sebebiyle şelalelerin bu güne kadar kurumaktan kurtulduğunu ifade eden Tan, "Kar eriyip bitince, şelalelerin suyu her geçen gün azaldı. Kuraklık devam ederse belki de önümüzdeki günlerde şelaleler tamamen kuruyabilir." dedi.

Şelalelerin Adapazarı şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta olduğunu dile getiren Tan, "Bu güzellik mutlaka görülmeli. Şu an Geyve Boğazı ve şelaleler alanı muhteşem güzellikle. Toprağı yeni yeni delen çiğdemler, rengarenk menekşeler, sümbüller, meyvesini yaprağının üzerinde taşıyan Yeniyıl çiçeği, dağ kaktüsleri , boyu 70-80 metreye uzayan ıhlamur ve çam ağaçları, yüzlerce asırlık çınar ve püren ağaçları, koyu kırmızı renkteki ‘ölümsüzlük’ adı verilen mantarlar. Hemen hatırlatayım bu mantar oldukça zehirli ancak farklı yapısıyla görsel bir şölen sunuyor." diye konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]