"Geçmiş ile gelecek arasında sıkışmış bir halk" konferansı

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztürk: "Türkiye ile Gürcistan\'ın karşılıklı görüşmeleri Ahıska meselesinde en belirleyici unsurdur"

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Öztürk, "Türkiye ile Gürcistan\'ın karşılıklı görüşmeleri Ahıska meselesinde en belirleyici unsurdur" dedi.

Öztürk, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu\'nda düzenlenen "Geçmiş ile gelecek arasında sıkışmış bir halk: Ahıska Türkleri" konulu konferansta, Ahıska\'nın bir bütün, coğrafi, etnik ve kültürel nitelikte kavram olduğunu söyledi.

Ahıska adının etnik bir ad ve böyle etnik bir topluluğun da olmadığını, "Ahıska" diye bir Türk boyunun bulunmadığını vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:

"Burası sadece bir şehir ve kale adıdır. Ahıska bölgesinin Türklük tarihi hayli eskidir. Ahıskalıların bilinen, yaşayan etnik temelini Kıpçaklar oluşturmaktadır. Kafkasya, İran, Anadolu ve Mezopotamya bölgeleri jeopolitik yoğunlaşmanın içerisinde yer almaktadırlar. Tarihte buralar kadar ehemmiyet taşıyan ikinci bir coğrafya yoktur. Bütün devletlerin çarpışma alanı burasıdır ve bu bölgede ciddi anlamda siyesi gücün oluşabilmesi söz konusu değildir. Bu halklar mazlum halklardır. Ahıska meselesi zannedildiği kadar terk edilmiş bir mesele değildir. 1993 yılından itibaren Ahıska meselesi, Avrupa Konseyi raporlarına girmiştir. Türkiye ile Gürcistan\'ın karşılıklı görüşmeleri Ahıska meselesinde en belirleyici unsurdur. Ahıska meselesinin çözülmesi ikili ilişkilerle olacaktır. Türkiye, Ahıskalılara sahip çıkmalıdır."

Konuşmanın ardından Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Öztürk\'e üniversitenin ambleminin bulunduğu tabak hediye etti.

Programa, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Mesut Çelebi, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Refik Arıkan, öğretim üyeleri ve üniversite öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]