Gazeteci Mehmet Gündem SEDAŞ'ta programa katıldı

Gazeteci-Yazar Mehmet Gündem, işadamı İshak Alaton’un en önemli özelliklerinden birinin çok büyük bir öğrenme arzusu içerisinde olması olduğunu belirterek, Alaton\'un İngilizceyi 28 gün, İsveççe\'yi ise 5 ayda öğrendiğini söyledi.

Sakarya Demokrasi ve Gelişim Platformu’nun Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ) tesislerinde düzenlediği programın bu ayki konuğu ‘Lüzümlu Adam İshak Alaton’ kibabının yazarı Gazeteci-Yazar Mehmet Gündem oldu. Gündem, ‘Lüzumlu Adam’ kitabıyla Musevi işadamı İshak Alaton’un sıra dışı hayat hikayesini anlatmak istediğini söyledi. Alaton’un ne olursa olsun zorluklardan yılmayan, karlı ve azimli bir insan olduğunu vurgulayan Gündem, "Alaton ailesi azınlık olmanın çok büyük sıkıntılarını çekti. Varlık vergisi hayatlarını alt üst etti. Küçük bir esnaf olan babasına çok büyük cezalar kesildi. Evlerine haciz geldi ve her şeylerini kaybettiler. Sadece bir yatakları kalmıştı. Babası sürgüne gönderildi. İshak Alaton daha 13 yaşındayken ailesinin geçim yükü üstüne bindi. Ancak o hiçbir zorluktan yılmadı." diye konuştu.
İshak Alaton’un en dikkat çekici yanının büyük bir öğrenme arzusu olduğunu vurgulayan Gündem, şu örneği verdi: "1949’da Amerikalılar Türk ordusuna seminer vermeye geleceği zaman, 'yabancı dil bilenler öne çıksın' dendiğinde, İshak Bey de öne çıkmış. Fakat yalnızca Fransızca bildiği için onu geri göndermek istemişler. İshak Bey de ‘Beni geri göndermeyin 28 günde İngilizce öğrenirim’ demiş ve 28 günde İngilizceyi öğrenmiş. Ayrıca İsveç’te kaynak işinde çalışmaya gitmek için de 5 ayda İsveççe öğrenmişti."
Alaton’un kendini yenileme, yeni bir şey öğrenme çabasının da olduğunu dile getiren Gündem, "O çalıştığı işyerinde eğer öğrenecek bir şey kalmamışsa, para kazanmasına rağmen o işyerinden ayrılıyordu. İsveç’ten döndükten sonra çok büyük bir bilgi birikimiyle geldi. Bir mühendis kadar bilgisi vardı. Ancak diploması olmadığı için kimse işe almıyor. Babası kendi işini kumasını tavsiye edince, 1954’te kendi işini kurmaya karar verdi. Diplomalı birine ihtiyaç duyduğu için, Üzeyir Garih ile ortak oldu. Kırklı yaşlarda şirketi kurup, patron oldu." diye konuştu.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]