Fransa'daki Okula Kitap Gönderildi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi, Fransa'da Mustafa Doğan isimli Türk öğrenciye yapılan soykırım baskısı ve verilen ceza ile ilgili olarak, öğrencinin öğrenim gördüğü Lycée Jacques Marquette Lisesi'ne, Ermeni olaylarını ve tehciri anlatan kitap gönderdi.

Fransa'da Pont a Mousson kasabasında bulunan lisede kendisine yapılan 'Ermeni soykırımını tanı baskılarını' protesto etmek için tarih dersi sınavında konuyla ilgili soruya 'Bu hak edilmiş bir soykırımdır' diye yazı yazan ve 'suç işlediği' gerekçesiyle derslerden uzaklaştırılarak 'Ermeni soykırımını araştırması ve tanıması' ödevi verilen Türk öğrenci Mustafa Doğan'a yapılan baskıya tepkiler sürüyor.

SAÜ Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Haluk Selvi, kendisinin hazırladığı ve arşiv belgeleri ışığında Birinci Dünya Savaşı'ndan Lozan'a kadar olan süreçte Ermeni olaylarını ve tehciri anlatan 'Armenian Question' isimli kitabını, Fransa'da olayın yaşandığı Lycée Jacques Marquette Lise'sine gönderdi.

Kitaba ilave edilen mektupla, olaydan duyulan üzüntü belirtildi. Nancy şehrindeki liseye gönderilen mektupta şöyle denildi: "Türkiye'deki gazetelerde Ermeni sorunu ile ilgili bazı yazılar okuduk. Bu yazılar, Ermeni Meselesini soykırım olarak kabul etmeyen bir öğrencinizin konu ile ilgili ödev hazırlamayı reddettiğinden söz ediyordu. Biz bu konunun tartışılma biçimiyle ilgili ciddi sorunlar olduğunu düşünüyoruz. Tüm batı dünyasında olduğu gibi Fransa'da da soykırım karşıtı görüşler özgürce ifade edilme olanağı bulamıyor. Bu yüzden bizler de neden Türk halkının ve akademisyenlerinin büyük çoğunluğunun Birinci Dünya Savaşı'ndaki olayları soykırım olarak nitelemediği konusunda en azından bir fikir vermek amacıyla bu kitabı size göndermeyi uygun bulduk."

Fransa'daki bir lisede öğrenim gören Türk öğrenci Mustafa Doğan, kendisine yapılan 'Ermeni soykırımını tanı baskılarını' protesto etmek için tarih dersi sınavında konuyla ilgili soruya, 'Bu hak edilmiş bir soykırımdır' diye yazı yazmıştı. Suç işlediği gerekçesiyle derslerden uzaklaştırılan öğrenciye, 'Ermeni soykırımını araştırması ve tanıması' ödevi verilmişti. 12 Kasım Salı günü öğretmenine, ödev yerine bu ifadelerinden dolayı özür dilediğini ifade eden bir mektup veren Mustafa, öğretmeni tarafından azarlanarak geri çevrilirken, Fransız okulu geri adım atarak Mustafa'nın 'Ermeni soykırımını tanıması üzerinde ısrar etmesini' isteyen ödevi iptal etmişti.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]