"Fındık Üreticilerimiz Çok Zor Durumda"

Karasu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Hüseyin Emanet, fındık üreticisinin yaşadığı zorlukları aşması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.

KASİAD Başkanı Emanet ve yönetim kurulu üyeleri düzenledikleri toplantıda fındığın geleceğini tartıştı. Başkan Emanet, Karasulu fındık üreticilerinin çok zor durumda olduğunu söyledi. Fındık üreticilerinin sorununun çözümü için ikinci toplantılarını yaptıklarını kaydeden Emanet, büyük katılımlı bir panel düzenleyerek fındık üreticisinin sorunlarını tartışacaklarını ifade etti. Karasulu fındık üreticisinin başka bir alternatifi bulunmadığını savunan Emanet; "Bugün fındık üreticilerimiz çok zor durumdadır. Üreticilerimizin bu zorlukları aşmaları için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bölgemizde fındıkçılıkla geçinen insanlarımızın başka bir alternatifi de yoktur." dedi.

KASİAD eski Başkanı Recep Özdemir ise bölgenin temel ekonomik girdisinin fındık olduğunu kaydetti. 'Bizler fındığa göbekten bağlıyız' diyen Özdemir şunları söyledi: "Sokaktaki simitçinin cebine giren para bile fındık parasıdır. Bölgemizde insanlarımızın, esnafımızın, doktorun, avukatın ve dershanecinin cebine giren fındık parasıdır. Bizim fındıkla ilgili olarak devasa politikalar üretme gücümüz yok. Öyle bir güç elimizde yok. Bizler bir kriz içersindeyiz ve bu krizin içinden mutlaka çıkmak zorundayız. Bizler bir geminin içindeyiz ve bu gemiyi nasıl karaya çıkartabiliriz onun muhasebesini yapmalıyız. "

Fındıkçının çok zor durumda olduğunu anlatan Özdemir, "Şimdi fındığın dışında biz ne yapabiliriz? Hep sanayi diyoruz. Ama şu ana kadar bir baca görmek bizlere nasıp olmadı. Bir bacamız var oda tersane bacası. Tütmüyor, üretime ara verdi. Her çözüm ciddi tartışmalardan sonra çözülür. Bizler bu fındık konusunu neler yapabileceğimizi ve neler yapmamız gerektiğini düşünmemiz gerekiyor. Fındıkçılarımızı bu kaosun içinden nasıl çıkartabiliriz, bunu düşünmeliyiz. Çiftçilerimiz eylül ayında bankalara ve kooperatiflere borçlarını ödeyecekler. Üreticiler fındığını ucuza satıp borcunu ödeyecek." diye konuştu.

Özdemir, çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ve yeni bir takvimin belirlenmesini de istedi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]