Fındık İşçilerinin Yolculuğu Başladı

Fındık toplama sezonunun başlamasıyla mevsimlik işçiler Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden, fındık bahçelerinde çalışmak üzere Sakarya'ya gelmeye başladı. Diyarbakır'dan yola çıkan işçiler, yaklaşık 32 saat yolculuktan sonra gece Arifiye Tren Garı'na geldi.

Fındık toplama zamanının gelmesiyle mevsimlik işçilerin çileli yolculuğu başladı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve daha pek çok Doğu ve Güneydoğu illerinden binlerce fındık işçisi, günde 15-20 YTL kazanmak için Sakarya, Düzce, Ordu ve Giresun'a çalışmak için yola çıktı.

TCDD'nin geçen yıl uygulamaya koyduğu ve sadece fındık işçilerini taşıyan 'fındık treni'nin ilk yolcuları Diyarbakır'dan Arifiye Tren Garı'na geldi. Saat 10:00 sularında tren garına gelen çoluk çocuk yüzlerce fındık işçisi burada vagonlardaki eşyalarını boşalttı.

İşçilerin bir kısmı araçlarla fındık toplayacakları yerlere götürülürken bir kısmıda garda sabahladı.

Arifiye Tren Garı Müdürü Sinan Bilici, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, ilk fındık işçisi kafilesinin dün akşam Diyarbakır'dan Arifiye ilçesine geldiğini söyledi.

Yaklaşık 700 kişilik ilk kafilenin ardından hafta sonuna kadar 6 trenin daha geleceğini kaydeden Bilici, "Yapılan planlama göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 6 tren daha gelecek. Fındık treninin yanı sıra bazı işçiler 'Güney Ekspresi'ylede geliyorlar. Talep olması durumunda ek seferler yapılacak" dedi.

5 çocuğuyla birlikte çalışmak için Diyarbakır'dan Sakarya'ya gelen İbrahim Kaya (60), yolculuğun çok zor geçtiğini ifade etti.

Çoğu kişinin 2 gün boyunca ayakta yolculuk ettiğini bir koltkta iki kişinin oturmak zorunda kaldığını anlatan Kaya, şunları söyledi; "Fındık toplamak için her yıl geliyoruz. 12 çocuğum var. Gelinlerle birlikte 15 kişiye bakıyorum. Ekmek parası için yola düştük. Buradan kazandığım parayla kışlık ihtiyaçlarımızı karşılayacağız."

"2 YILDIR BAŞLIK PARASI İÇİN GELİYORUM"

2 yıldır başlık parasını tamamlamak için fındık toplamaya geldiğini dile getiren Evren Kaya, geçen yıl 19 YTL olan günlük yevmiyenin bu yıl artmasını beklediklerini belirtti.

Yolculuk sırasında yaşadıkları en büyük sorunun yer ve tuvalet sıkıntısı olduğunu vurgulayan Kaya, birçok kişinin vagonlarda yer olmadığı için ayakta geldiğini, bazılarının ise koridorlarda uyuduğunu söyledi.

Kaya, "Yevmiyenin bu yıl daha yükseğe çıkartılmanı bekliyoruz. Ben 2 yıldır 20 bin YTL'lik başlık parasını tamamlamak için geliyorum. Bu yıl tamamlamam zor" şeklinde konuştu.

Diğer yandan garda geniş güvenlik önlemi alan polis, işçilerin tek tek kimlik sorgusunu yaptı.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]