"Fındık fiyatları 15 liraya kadar yükselebilir"

Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş, Karadeniz Bölgesi’nde Mart ayının son günlerinde etkili olan yağış ve beraberinde meydana gelen don nedeniyle zarar gören fındık bahçeleri gelecek sezon rekoltenin düşük olacağını ve fındık fiyatlarının 15 liraya kadar yükselebileceğini söyledi.

Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş, soğuk hava şartlarından dolayı zarar gören fındığın bu yıl rekolte oranının düşeceğini belirtti. Hordoloş, "Doğu Karadeniz Bölgesinde fındığın yandığı haberlerini alıyoruz. Bizim bölgemizde ise çukurda kalan dere yataklarındaki fındık bahçelerindeki mahsuller yüzde 20\'sinde yanmalar meydana geldi. Fındıkta sadece don riski yok. Rüzgar var, kuraklık var. Ne olacağı belli değil riske açık bir yer. Bu sene fındık altın fiyatın yaşılacağını bekliyoruz. Fındığın dokuz lira değil on beş liraya kadar çıkma ihtimali çok yüksek. Bu yıl Sakarya ve Düzce bölgesinde nispeten fındık var ve bu da 250 bin ton çıvarında tahmin ediliyor. Çıkar veya çıkmaz, öyle tahmin ediliyor. Dolayısıyla bu yıl rekoltenin 300-350 bin ton civarında gerçekleşeceğini sanıyorum. 700 ton fındığa ihtiyaç olduğuna göre buda 400 ton daha fındığa ihtiyaç olduğunu gösteriyor" dedi.

Hordoloş, "Üreticilere her yıl tavsiyede bulunduğumuz gibi bu yılda yinede tavsiyede bulunuyoruz fındığını elinde tutsun.  Fındığını, emanete fındık vermeyinki fındığınız para yapsın, üreticinin elinde fındık yok, deposu boş. Bu nedenle tüccarlar üreticinin elindeki son fındığı almak için her gün arttıracaktır. Elinde fındık olan üreticiye adeta piyango vurdu diyebiliriz. Yeni sezonda da fındık fiyatlarının yükselerek 15 liraya kadar çıkarabilir" dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]