Fındık Ağaçlarını Söktü Yerine Çilek Ekti

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 38 yıl fındık üretimi yapan İbrahim Bakır, fındık taban fiyatından memnun olmayınca fındık ağaçlarını söküp çilek üretimine geçti.

Aktefek köyünde fındık bahçesi bulunan İbrahim Bakır, fındık ağaçlarını sökerek arazisini çilek bahçesine döndürdü. Fındık taban fiyatından memnun olmayan Bakır, çilek üretmeye başladı. 38 yıldan bu yana fındıkçılık yaparak geçimini sağlayan İbrahim Bakır, hükümetin fındık stratejisinin üreticilerin sorunlarına çözüm olmayacağını belirterek şöyle konuştu: "Serbest piyasa şartları oluşturulmadan, üretici alıcı karşısında güçlendirilmeden ve özellikle lisanslı depoculuk sistemi devreye girmeden fındığın serbest piyasa şartlarına bırakılması endişe vericidir. Üreticinin, maliyetin altında serbest piyasa şartlarında oluşacak bir fiyat karşısında korunması için müdahale alımları yapabilecek bir mekanizmanın hayata geçirilmesi zaruridir."

İKİ DÖNÜM ARAZİDEN SEKİZ TON ÇİLEK ALIYOR

Fındıktan kazanç sağlayamadığını ifade eden Bakır, iki dönümlük arazisine çilek ekme kararı aldığını belirterek şunları söyledi: "İlçe Tarım ve Tarım Kredi Kooperatifi ve Yeşilyurt Tarım Kredi Kooperatifi çilek fidesi vererek bu işe başladım. Bu fideler yedi ay meyve verebiliyor. Don olayı olmazsa bu 9 aya çıkabiliyor. İki dönüm arazide 8 bin fideden 8 ton ürün alıyorum." Şimdilik ürettiklerini halka sattığını anlatan Bakır, sözlerine şöyle devam etti: "Fiyatın 2 TL olması vatandaşları da memnun ediyor. İlerleyen yıllarda hep çilek ekeceğim. Büyüklerimiz yardım ederse çilek reçel fabrikası kuracağım. Artık benim için fındık sadece bir çerezdir."

ÇİLEK ÜRETİMİ ÖNEMLİ

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı İlhami Teke ve 25 kişilik heyet çilek üreticisi İbrahim Bakır'ı ziyaret etti. Birliğin Başkanı İlhami Teke, "Ufak işlerde büyük düşünen ortaklarımızın her zaman yanındayız. İbrahim Bakır arkadaşımız fındıktan memnun olmayarak bu işe girmiştir. İki dönümlük çilek arazisinde başarılı bir iş yapmıştır. Ortağımızın her zaman yanındayız" dedi.

İlhami Teke ve 25 kişilik heyet çilek bahçesine giderek incelemelerde bulundu.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]