Ferizli Belediyesi'nden konut açıklaması

Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk son günlerde basında çıkan, hayırsever kuruluşlar tarafından yaptırılan deprem konutlarının satılacağı yönündeki haberlere ilişkin açıklama yaptı.

Başkan Soğuk; söz konusu konutların 1999 depreminden sonra Ferizli İstiklal Mahallesinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na tahsisli Hazine arazisi üzerine hayırsever kurumlar tarafından depremzede hak sahibi vatandaşlara verilmek üzere her bloğu 12 daireden toplam 5 blok şeklinde yapılarak bedelsiz olarak Sakarya Valiliği’ne devredildiğini ve daha sonra bu konutların geçici barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla konutu bulunmayan kişilere Valilik tarafından tahsis edildiğini ifade etti. Nitekim 2006 yılında Sakarya Valiliği’nin 02.02.2006 tarih ve 651 sayılı yazılarına istinaden Ferizli Kaymakamlığı’nın söz konusu konutların tahliyesini istediğini ancak, konutlarda oturan 32 vatandaşın Kaymakamlığın tahliye yazılarına karşı Sakarya 1. İdare Mahkemesine başvurduğunu dile getiren Soğuk, davacı vatandaşların hak sahipliği taleplerinin Mahkemenin 2007/1602 vd. sayılı kararlarıyla reddedildiğini belirtti.

Dolayısıyla yukarıda bahsi geçen mahkeme kararından sonra bu konutları kullanan kişilerin 2007 yılından beri hukuken işgalci konumunda olduğunu söyleyen Soğuk, konutların 31 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra İl Özel İdaresi tarafından Belediyeye bu şekilde devredildiğini belirterek kendilerinin bu hukuksuzluğu sona erdirmek için yasal olarak çözüm üretmeleri gerektiğini, aksi halde görevi ihmal etmiş olacaklarını söyledi. Hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığını vurgulayan Soğuk, “geçici barınma ihtiyaçlarının karşılanması için kendilerine konut tahsis edilen bu kardeşlerimiz, Kaymakamlığın tahliye işlemlerine karşı hak sahipliği iddiasıyla mahkemeye müracaat etmiş ve Mahkeme de bu kardeşlerimizin talebini reddederek tahliye edilmeleri gerektiğine hükmetmiştir” dedi. Şimdi 8 yıllık hukuksuzluğu çözülmesi gereken bir sorun olarak önlerinde bulduklarını söyleyen Soğuk, hiçbir aklıselimin bu hukuksuzluğa göz yummalarını kendilerinden bekleme hakkına sahip olmadığını söyledi.

Ancak, konunun muhalefet meclis üyeleri tarafından çarpıtıldığını söyleyen Soğuk, “sanki hukuka uygun bir konuda hukuksuz bir uygulama varmış algısı oluşturma gayretinde olan muhalefetin, söz konusu konutlar üzerinden kapanan belediye ve köylerden intikal eden gayrimenkullerin de satılacağını ima ederek dezenformasyon yapmaktadır” dedi. Bu tutumlarından dolayı muhalefeti kınadığını söyleyen Soğuk, “muhalif arkadaşlar, iktidarları zamanında Makam odalarının altındaki cadde boyu dükkanların icra kanalıyla satıldığı, İller Bankasından sağlanan finansmanla yapılan ve bitmemiş iş merkezinin akaryakıt borcu için satıldığı dönemlerin özlemini çekiyor” dedi. Kapanan köy ve belediyelerden Belediyeye intikal eden varlıklar üzerindeki tasarruf haklarının 5 yıl süreyle kısıtlı olduğunu ve zaten belediye borçlarından dolayı bu gayrimenkuller üzerinde kaldırılması mümkün olmayan hacizler bulunduğunu ifade eden Soğuk, muhalefetin Belediyenin borçlarının arttığını söylerken kapanan bu belediyelerden intikal eden 6-7 milyon TL borcu görmezden geldiğini söyledi.

Son olarak, söz konusu konutların hukuki mülkiyetliği ile ilgili yasal süreci başlattıklarını dile getiren Başkan Soğuk, şu anda konutları fiilen kullanan vatandaşlarımızdan ancak yasal şartları taşıyanların haklarının korunacağını, bununla birlikte hukukun gerektirdiği her ne varsa onu yapacaklarını belirtti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]