Fatih Sultan Mehmet 7 Dil Biliyormuş

İstanbul'un fethinin 556. yılı Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde Ömer Döngeloğlu konferansı ile kutlandı.

Karapürçek Belediyesi tarafından İstanbul'un fethinin 556. yılı nedeniyle düzenlenen konferansa İslam tarihi araştırmacısı Ömer Döngeloğlu katıldı. İstanbul'un fethini anlatan Döngeloğlu
, “İstanbul'un fethi diye bir şey yoktur. İstanbul Constantinapolis fetih edildikten sonra İstanbul adını almıştır. Dolayısıyla Constantinapolis fethinin 556 yılıdır” dedi.

Döngeloğlu, Fatih Sultan Mehmet'in 6 yaşın itibaren İstanbul'un fethini düşündüğünü projeler çizdiğini belirterek, “Fatih 7 ayrı yabancı dil biliyordu. Surlardan içeri girdikten sonra İstanbul'un içindeki her çeşit millete dillerinden konuşarak 'herkes kendi dinini yaşasın ancak Ayasofya kıyamete kadar ibadethane camii olarak kalacaktır' demiştir. Fatih Sultan Mehmet uzun boylu, dolgun yanaklı, kırmızı, beyaz tenli, kıvrık burunlu, kolları adaleli ve kuvvetli bir padişahtı. Devrinin en büyük ulemasından birisi idi. Yedi tane yabancı lisan bilirdi. Alim, şair ve sanatkarları toplar ve onlarla sohbetten çok hoşlanırdı. Gayet soğukkanlı ve cesurdu. Essiz bir kumandan ve idareci idi. Yapacağı işler hususunda, en yakınlarına bile hiçbir şey sızdırmazdı. Fatih Sultan Mehmet'in ömrü seferlerle geçti. Yıkılmaz diye bilinen Bizans'ı yıktı. Ìstanbul'u fethetti” diye konuştu.

Konferansın sonunda Karapürçek Belediye Başkanı Orhan Yıldırım, Ömer Döngeloğlu'na çiçek takdim etti.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]