Evrim 2 arabası Avrupa'da 7. oldu

Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu, yeni aracı ‘Evrim 2’ ile kendi klasmanında Türkiye birincisi, Avrupa yedincisi oldu.


Türkiye’nin ilk yerli arabası Devrim’den ilham aldıklarını söyleyen SAİTEM Başkanı Volkan Çetin, ‘Devrim’ ile başlayan yerli araba hayalini ‘Evrim 2’ ile gerçekleştirmek istediklerini belirtti.

Bir kişinin evden işe tek başına gidip gelebileceği şekilde tasarlanan araçların yarıştığı Shell Eco Marathon yarışmasında amaç, 16 kilometrelik parkuru en az yakıtı harcayarak tamamlamaktı. SAİTEM ekibinin \'Evrim 2\' aracı ise 23 kuruşluk elektrikle 139,03 kilometre katederek Avrupa yedincisi oldu.


Shell Eco Marathon Avrupa yarışında daha önceden iki kere Avrupa üçüncüsü olan SAİTEM ekibi, geçtiğimiz yıl yarışmaya önceki yıllarda geliştirdiği, hidrojenle çalışan araç yerine, elektrikle çalışan \'Evrim\' aracıyla katılmıştı. Bu sene 27 ülkeden 200’den fazla takımın mücadele ettiği yarışmada hiçbir sorun yaşamayan SAİTEM ekibi, araçlarının diğer takımların araçlarına oranla oldukça sınırlı bir proje bütçesrine sahip olmasına rağmen Avrupa’da yedinci, Türkiye’de birinci olarak yarışmayı bitirdi.


Türkiye’den 13 takımın katıldığı yarışmada Türk ekipleri içerisinde en iyi dereceyi elde eden SAİTEM ekibi, 23 kuruşluk elektrikle 139,03 kilometre katetti.


"Evrim 2’nin motor tasarımı ve üretimi bize ait" diyen SAİTEM Başkanı Volkan Çetin, aracın tamamının tasarım ve üretim sürecinin SAÜ öğrencileri tarafından yapıldığını belirtti. Çetin, ayrıca ekip tarafından gerçekleştirilen ve gelişme aşamasında olan ”Kollu Karbonfiber Jant” projesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu, Avrupa’daki bazı takımların ve fabrika sahiplerinin projeyi satın almayı teklif ettiklerini dile getirdi.


Gündelik hayatta kullanılan bir aracın bütün özelliklerine sahip Evrim 2’yi bir yıl gibi kısa bir sürede tasarlayıp ürettiklerini söyleyen Çetin, "Hedefimiz, 2014’te Hollanda’da ve 2015 Mayıs’ta Türkiye’de olması planlanan maratonda birinci olmak. Bunun için ‘Kollu Karbonfiber Jant’ projemizi yeni arabamızda uygulayacağız" ifadelerini kullandı.


SAİTEM ekibi yarışlar sonrası Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı da ziyaret etti. Avrupa yedincisi ekibi tebrik eden Rektör Elmas, önümüzdeki yarışlarda ekibin birinci olması için gereken her şeyi yapacaklarını söyledi.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]