Eski tiyatrocu, hayatının en zor gerçek tiyatrosunu oynuyor

Uzun süre Devlet Tiyatroları’nda sözleşmeli sanatçı olarak çalışan Zafer Çankaya (52) yakalandığı amansız hastalık sebebiyle hayatının en zor gerçek tiyatrosunu oynuyor. Sakarya\'da başkasının bakımına muhtaç hale gelen kadın tiyatrocu, ayrıca barınacak yer arıyor.

Zafer Çankaya’nın hayatı 12 yıl önce yakalandığı Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastalığı ile altüst oldu. Bağışıklık sistemini zayıflatan bu hastalık kas ve kemik erimesinin yanında cilt, eklem, böbrek, kalp zarı, akciğer zarı gibi birçok doku ve organ iltihabına sebep oluyor. SLE’nin kesin tedavisi olan olmayan bir hastalık olduğunu ifade eden Çankaya, “Ne öldürüyor, ne de iyileştiriyor. Çok halsiz bırakıyor. Musluğu açık kapamaya bile bazen gücüm yetmiyor. Birkaç kilo ağırlığındaki poşetleri bile taşıyamıyorum. Hayatımı idame ettirmem için başkasının yardımına muhtacım." dedi.

"
Engelli raporum olmadığı için bakım evlerinde de kalamıyorum"

Aslen Konyalı olduğunu, annesinin ölümünün ardından kimsenin kendisine sahip çıkmadığını ve yıllardır savrulduğu şehirlerde kadın sığınma evleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın rehabilitasyon merkezleri ve ailelerin yanında geçici olarak barındığını ifade eden Çankaya, “Bağışıklık sistemim çok zayıf olduğu için çok çabuk hastalanıyorum. Kadın sığınma evleri çok kalabalık ve hijyen sorunu var. Bu sebeple bu evlerde uzun süre kalamıyorum, hasta oluyorum. Rehabilitasyon merkezlerinde ise belli bir süreden fazla kalınmıyor. Kimsem yok, hastanelerde servis servis dolaşıp rapor alma gücüm yok. Engelli raporum olmadığı için bakım evlerinde de kalamıyorum." diye konuştu.

Babasından kalan maaşı olduğunu, para vererek bazı ailelerin yanında kaldığını, ancak bunun da uzun sürmediğini dile getiren Çankaya, yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: “Ailelerin yanında kalmam zamanla sorun oluyor. Eğer kaldığım evde kadının kocası ya da çocukları varsa sıkıntı oluyor. Belli bir süre sonra ayrılmak zorunda kalıyorum. Bir bakım merkezi ya da tek başına yaşayan bir kadının evinde kalabilirim. Babamdan aldığım tüm maaşı kaldığım yere verebilirim. Yeter ki temiz, hijyenik olan şartlara sahip olan bir yer olsun. Şu anda sağlık şartlarıma uygun olmayan bir otelde kalıyorum. Çok zor durumdayım.”
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]