Esir mühreler özgürlüğüne kavuştu

Sakarya\'da kaçak avcıların, tutsak ederek ses ve görüntüsünden faydalanıp yaban ördekleri çağırmada kullandığı 130 ördek, doğaya salındı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Sakarya Şube Müdürlüğü ekiplerinin kaçak avcılara yönelik yaptığı denetimlerde ele geçirdiği ve mühre diye tabir edilen 130 ördek doğal ortamlarına kavuştu. Avcıların kanatlarını kesip ayaklarından avcı kulübesinin önüne bağlayıp yaban ördeklerini çağırmada kullandıkları ördekler, doğal ortamlarına adapte olabilmeleri için Söğütlü Avcılar Derneği üyelerince 2 ay boyunca bakıldı.

Poyrazlar Gölü\'ne bırakıldı

Çiftleşme zamanı gelen ördekler, avcılar ve Orman ve Su İşleri ekiplerince Söğütlü İlçesi\'nde ki bir gölette oluşturulan yaban ördeği yetiştirme sahası ile Poyrazlar Gölü\'ne bırakıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Sakarya Şube Müdürü Osman Demirel, kaçak avcıların yaban ördeklerini çekmek için kullandıkları \'mühre\' adı verilen ördeklere el konduğunu söyledi.

Ördeklerin belirli bir süre bakılması için köylülere ve avcı derneği üyelerine verildiğini anlatan Demirel, "Gümelerin (avcı kulübeleri) yanına bağlanan bu ördeklerin de av amacıyla kullanılması yasak. Gümelerin yanında bulduğumuz ördeklere el koyduk. Doğaya uyum sağlamayacak durumdaydılar. Avcıların desteğiyle belirli bir süre bakıldı. Doğaya uyum sağlayacak hale geldiler. Yerlerini benimseyecek durumdalar. Yavrulama ve yumurtlama döneminde oldukları için doğaya bırakıyoruz." dedi.

500 lira ceza

Demirel, kaçak avcılıkta kullanılan her bir mühre için 500 lira ceza kesildiğini ifade etti. Söğütlü Avcılar Derneği Başkanı İsmail Aktaş ise doğaya bıraktıkları ördekleri koruma altında tutacaklarını ve yetiştireceklerini belirtti. Mühre adı verilen ördeklerin kaçak avcılar tarafından yaban ördeklerine tuzak kurmak amacıyla kullanıldığını dile getiren Aktaş, şunları dedi; "Doğadan yakalanıp evcilleştiriliyorlar. Ayaklarından güme önlerine bağlanıyorlar. Yaban ördeklerini bunlarla çekerek avlıyorlar. Bu ördekler milli parklar tarafından kaçak avcılık yapan gümecilerden yakalandılar. Bizlere bakmak için teslim ettiler. Bizde baktık yetiştirdik. Eşleşme dönemleri geldi. Koruma altına aldığımız gölette bunları yetiştireceğiz."

Kaçak avcıları hileli av yapmamaları konusunda uyarıda bulunan Aktaş; "Bundan sonra kaçak avcılık yapmasınlar. Doğaya salacağımız hayvanların vurulmasını istemiyoruz. Korunmasını, çoğalmalarını istiyoruz." diye konuştu.


11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]