Erenler Lisesi Velilere Başarıda Ailenin Rolünü Anlattı

Sebap Eğitimde Başarıyı Arttırma Projesi kapsamında, Erenler Lisesi başarıda ailenin rolünü adlı eğitim seminerini EKM ( Erenler Kültür Merkezi ) tiyatro salonunda gerçekleştirdi.

Erenler Lisesi Müdürü Mustafa Keskin “Sebap projesi” kapsamında velilere yönelik iletişim ve başarı yönünde projeleri olduğunu veli bilincini arttırarak eğitimde başarıyı arttırmak istediklerini çocukların yetişmesinde velilere büyük görevler düştüğünü bu konuda birlikte hareket edildiği takdirde eğitimde başarıyı yakalayacaklarını inandığını açıkladı

Okul Müdürün Mustafa Keskin’in konuşmasının ardından Milli Eğitim Proje Bölümü Eğitim Uzmanı Sami Güzelyül öğrencinin başarısında aile rolü adlı konuşma yaptı. Rehberlik uzmanı Sami Güzelyel  konuşmasına başlamadan evvel velilere elleri ve ayakları olmayan ve yinede hayata sımsıkı sarılan bir kişinin yaşantısını anlatan önce slay gösterisi sundu. konuşmasında çocukların eğitiminde en önemli faktörü aileye düştüğünü, hayatta sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilmemesi gerektiğini gerektiğini bildirdi

Örnek Aile

Anne ve baba çocuk ilişkisi temelde anne babanın tutumuna bağlıdır Anne ve babanın tutum ve davranışları incelendiğinde çocukların takındıkları tavır ve davranışın bir öğrenme olduğu görülmekte olup çocukların yetişmesinde kendilerinin birer yetişkin olmadığını doğal  yetişmesine göre yetişmesi sağlanması gerekmektedir.

Aile Modelleri

Çocukları kendi devirlerimiz için değil onların devirlerine göre yetiştirmeliyiz diyen Güzelyül ülkemizde yaşanan aile modelleri açıkladı.

A) Aşırı oteriter aile; aşırı oteriter ailede çocuklarda kendilerine güven oluşmaz kendilerini boşlukta hissederler okullarında başarısız olduğu gibi başkalarına danışmadan hiçbir iş yapamazlar rutin işleri yapar ve hata yapmaktan korkarlar.

B) Aşırı hoşgörülü aile; çocuklar anne ve babalarına hükmederler onlara az saygı gösterirler bencil olurlar eliştiriye açık olamazlar, kuralsızca alışan cocukalr okulda kurallara uymakta zorlanır ve arkadaş edinemezler.

C)Aşırı tutumlu aile; çocuklar ürkek yetişir sorumluluk duygusu azalır ve hayata başarılı olması zor olur.

D)Mükemmeliyetçi aile tutumu; çocuklar aşırı titiz veya dağınık olur kendilerine güveni olmaz

E)Demokratik aile; çocuklar sosyalleşmiş işbirliğine yakınarkadaş canlısı ve duygusaldırlar. Kendine son derece güvenen yaratıcı ve bağımsız olankuralara ve otoriteye saygılıdırlar

Sınav Başarısında Ailenin Rolü

Gözlerle sözlerle dokunarak çocukalra yaklaşılmasını, çocukların her zaman sorumluluk duygusu kazandırılmasın, okul arkadaşları ile iyi ilişkiler sağlanmasını onlardan yapamayacağı şeyleri istememeyi, çocukları başkalarının yanında kesinlikle eleştirmemeyi, ders çalışmalarında vakit ayırmalarına yardımcı olunması gerektiğini çocukla her zaman cesaret verilmesi gerektiğini, öğretmenleri ile çocuk hakkında sık sık iletişim yapılmasını, çocuğa dikkatini dağıtmayacak bir ders ortamı hazırlanmaı gerektiğini, düzenli uyku uyulmasının sağlanmasını aşırı ders çalışmasının sınırlandırılması gerektiğini anlattı.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]