Engin Özkoç'tan 17 Ağustos mesajı

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, 17 Ağustos depreminin üzerinden 15 yıl geçtiğini ancak hala yıkılmayan orta hasarlı binalar, denetimden geçmemiş yapılar bulunduğunu belirterek, \'\'15 yıl hiçbir mazeret kaldırmaz. Artık 17 Ağustos\'la hesabımızı kapatalım. Ne yazık ki yaklaştığını bildiğimiz yeni depreme hazırlanalım. Kentin deprem döngüsü 30 yıl. Şu ahir ömrümüze bir yıkım daha sığdırmayalım" dedi.

Özkoç\'un açıklaması şöyle:

Depremin üzerinden 15 yıl geçti. 15 yıl! Kentte 3 bin 988 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 180 kişi yaralandı. 30 bin bina yıkıldı veya ağır hasar gördü, 22 bin bina orta, 30 bin bina hafif hasarla atlattı.
15 yılda değişen yönetmelikler ve alınan kararlar dışında ne yapıldı?

Hala yıkılmayı bekleyen orta hasarlı 478 bina var. Bugün deprem olsa, içinden canlı insan çıkaramayacağınız binalar bunlar. Aradan geçmiş 15 yıl, mazaret ne olabilir?
Tüm uzmanlar, depremi atlatıp ayakta kalan, kalmış  görünen 40 bin yapı stokunun gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi, söyleyeli tam 15 yıl oldu. Kaç binaya  bakılabildi?
Gözümüzün önünde yükselen binalar bile denetlenmiyor. Bodrum katı hesabıyla binalar uzatılıyor, eksik malzeme kullanımı yine müteahhitlerin vicdanına bırakılıyor. Bize de basından bunları okumak kalıyor.

Siz vekilimiz değil misiniz diye geçiyordur içinizden, haklısınız, vekiliz, tüm gücümüzle yasa teklifleri, soru önergeleri, araştırma önergeleri, dirsek çürütüyoruz, bir karşılık yaratamıyoruz ne yazık ki! Elimizde projeler, yerelde ve geneldeki iktidar sahiplerine sesimizi duyurmayaya çalışıyoruz.
Yine söz, yine çağrı; çok zaman kaybettik! Sakarya, deprem döngüsü 30 yıl olan bir kent. Bu ahir ömrümüze bir yıkım daha sığdırmayalım! Artık 17 Ağustos\'la hesabımızı kapatalım, ne yazık ki yaklaştığını bildiğimiz yeni depreme, kurtarma planlarıyla değil, "risk azaltma" esasıyla hazırlanalım.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]