Engelli gencin evde bakım maaşı neden kesildi?

Sakarya’da yaşayan Nihat Topkara, iki engelli evladıyla elektriği dahi olmayan evde yaşam mücadelesi veriyor.

Onların hayatını daha zorlu kılan ise 17 yaşındaki yüzde 70 zihinsel özürlü Aziz’in evde bakım maaşının kesilmesi. Eşini 9 yıl önce beyin kanamasından kaybeden işsiz baba, kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.

Oğluna baktığı için bakım maaşı kesildi

Adapazarı ilçesi Evrenköy Mahallesi’nde oturan Nihat Topkara (57), iki  zihinsel engelli oğluna hem annelik hem de babalık yapıyor. Çocukları daha küçükken eşini beyin kanamasından kaybeden Topkara, yakınları ve çevresinin telkinlerine rağmen çocuklarını bakım merkezine vermeyi reddetmiş. Vefat eden babasından kalan ve yıkılmak üzereyken Sakarya Valiliği tarafından onarılan evde oturan Topkara, oğluna baktığı için aldığı bakım maaşının kesilmesi ve evde elektriğin olmaması sebebiyle zor günler geçiriyor.

"Çocuklarıma iyi şartlarda bakamıyorum"

Çocuklarının yemek, banyo ve diğer tüm ihtiyaçlarını kendisinin karşıladığını ifade eden baba, Aziz’in yüzde 70 , 18 yaşındaki diğer oğlu Emre’nin ise yüzde 37 oranında zihinsel engelli olduğunu ifade ediyor. Ayrıca Emre’nin diğer rahatsızlıkları sebebiyle iş göremez raporu olduğunu dile getiren Topkara şöyle konuştu: “Sosyal Hizmetler’den Aziz için ayda 600 lira bakım parası alıyorduk. Bir yıldır ödeme yapılmıyor. Bakım parasının neden kesildiğine dair bir yazı verilmedi. Bu sebeple çocuklarıma iyi şartlarda bakamıyorum. Bunun üzüntüsünü yaşıyorum. Çocuklarımı bırakıp işe gidemiyorum. Aziz’in sürekli bakıma ve ilgiye ihtiyacı var. Ancak ara sıra mahalle kahvehanesine yardımcı oluyorum. Buradan aldığım para da yetmiyor. Evimde televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi yok. Zaten babadan kalma bu ev yıkılmak üzereydi. Sakarya Valiliği ve Adapazarı Kaymakamlığı onardı.”

"3 aydır karanlıkta yaşıyorlar"

Babası vefat edince şimdi oturdukları eve taşındıklarını ancak eve elektrik bağlatamadığını anlatan baba Nihat Topkara, “Babam vefat edince evdeki elektrik sayacını kardeşim marketine taktırmış. O da daha sonra iflas etti. Borcunu ödeyemedi. Babamız da ölünce biz mirasçılarına 14 bin lira elektrik borcu çıktı. Ancak kardeşlerimin de durumu da benden farklı değil. Bu borcu ödeyemiyoruz. Babamızın mirasçısı olduğumuz için elektrik şirketi kalan borcu ödemeden bana yeni elektrik aboneliği vermiyor. Epey bir süre komşudan çektiğimiz elektrikle idare ettik. 3 aydır da karanlıkta yaşıyoruz. Hem bakım maaşımızın kesilmesi, hem de evde elektriğin olmaması hayatımızı çok zorlaştırıyor” dedi.

Sakarya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ise Aziz Topkara’nın bakım maaşının verilen adreste tespit edilememesi üzerine kesildiğini, adres beyan edildiği takdirde yeniden bağlanabileceğini bildirdi. Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ ise eski borcu bulunan kişilere abone tahsisi yapılmadığını, konuyu inceleyeceklerini belirtti.

Kaynak: Zaman
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]