Engelli 2 çocuğu ile birlikte 2 yıldır karanlıkta yaşıyor

Sakarya’da bir baba zihinsel engelli 2 oğlu ile birlikte 2 yıldır elektriği olmayan bir evde yaşıyor. Ölen babasının elektrik borcu olması sebebiyle adına yeni bir abonelik açılmayan Nihat Topkara ve iki oğlu ışığa hasret yaşıyor. Babanın, "Akşamları diğer evde ışıkları görünce kahroluyorum. Bir baba olarak bu beni çok üzüyor ve çocuklarıma çok acıyorum." ifadeleri yürek burkuyor.

8 sene önce beyin kanaması sonucu eşini kaybeden Nihat Topkara, 17 yaşındaki zihinsel engelli Aziz ile yine 19 yaşında zihinsel engelli olan oğlu Emre ile hayata tutunmaya çalışıyor. Eşi ölmeden önce günlük işlerde çalışarak evin geçimini sağlayan Topkara, eşi öldükten sonra çocuklarına hem annelik hem de babalık yapıyor. Çocuklarını bırakıp işe gidemeyen Topkara, oğlu Aziz’e verilen bakım parası ile karınlarını doyurmaya çalışıyor. Adapazarı şehir merkezinde kirada oturan ve kira vermekte zorlanan Nihat Topkara, babasının ölümünden sonra 2 yıl önce Kaymakamlık tarafından onarılan Evrenköy Mahallesi\'ndeki eski eve taşındı ancak burada da yüzü gülmedi. Rahmetli babasının elektrik borcu çıkması üzerine evine elektrik bağlatamayan Topkara ve engelli 2 oğlu geceleri karanlıkta yaşıyor. Babasının adına elektrik kurumunun 24 bin lira eski borç çıkardığını, varisleri olarak bu borcu ödemeden kendisi adına yeni abonelik açılmadığını vurgulayan Topkara, bu borcu kendisinin ödemesinin mümkün olmadığını vurguladı. Kardeşlerinin de babasının borcuna sahip çıkmadığını anlatan Topkara, "2 yıldan beri elektriksiz oturuyorum. Zayıf bir ışık veren 4 pille çalışan fener ile idare ediyoruz. Pillerine günlük 2,5 lira veriyoruz. Çok az ışık veriyor, yeterli değil ama ne yapacağız elimizden gelen bu. Yemekleri de karanlıkta yiyoruz. Gece bulaşıkları toplayamıyoruz, karanlık oluyor. Ekmek kırıntılarını toplayamıyoruz, görmüyoruz çünkü. 2 yıldır çocuklarımla birlikte karanlıkta oturuyorum. Çok sıkıntı çekiyorum, çok zor durumdayım yani. Çocuklarım da ben de perişan bir durumdayız." diye konuşuyor.

"Akşamları diğer evlerin ışıklarını görünce kahroluyorum"

Evde elektrik olmadığı için çocukların gece saat 11-12’ye kadar eve gelmediğini ifade eden Topkara, çocuklarının başka evlere televizyon izlemeye gittiklerini, buna çok üzüldüğünü belirtti. Topkara çektiği sıkıntıyı şöyle anlattı: "Birileri televizyon, bilgisayar verdi ama elektrik olmadığı için çalışmıyor. Çocuklar televizyon izlemek isterler, internet oynamak isterler. Bunlar zihinsel özürlü ama bunların da yaşamak hakları. Çocuklar akşama kadar evdeler eğlenecek, vakit geçirecek hiçbir şeyleri yok. Evden kaçmak istiyorlar. Başkasının evine gidiyorlar televizyon seyretmeye. Ben üzülüyorum, kahroluyorum, başkasının kapısına da gidemiyorum. Kaymakamlık ve valiliğe sesleniyorum. Ben bu borcu ödeyecek durumda değilim. Bana yeni bir abone açsınlar. Ben kendi borcumu öderim. Akşamları diğer evde ışıkları görünce kahroluyorum. Bizim suçumuz ne de biz bu cezayı çekiyoruz, bunu da bilmiyorum. Bir baba olarak bu beni çok üzüyor ve çocuklarıma çok acıyorum."

"Valime sesleniyorum karanlıkta bir gün yaşabilirler mi? Gelsin halimizi görsün"

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş’a seslenen Topkara, valinin evine gelip halini görmesini istedi. Topkara "Sayın valime ve sayın kaymakamıma sesleniyorum; biz nasıl karanlıkta yaşıyoruz, bizi bir görsünler. Acaba kendileri bir akşam bu şekilde yaşayabilirler mi? Ben iki yıldır çocuklarımla birlikte karanlıkta yaşıyorum. Bir akşam lutfetsinler, özürlünün evine gelsinler. Nasıl yaşadıklarını özürlülerin bir görsünler. Sosyal devlet bu mu? Türkiye yurt dışından gelenlere kucak açıyor ihtiyaçlarını karşılıyor, benim 2 tane engelli çocuğum karanlıkta yaşıyor." diye konuştu.

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ ise eski borcu bulunan kişilere ve varislerine abone tahsisi yapılmadığını bildirdi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]