Elleri, Ayakları Devamlı Terleyenlere Müjde!

Elleri, ayakları devamlı terleyenlere ve buna bir türlü çözüm bulamayanlara müjde

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dermatoloji Polikliniği’ne alınan iyontoforez cihazı ile el ve ayak terlemelerinde tedavi olanağı sunuluyor.

Hastanın verdiği öykü ve sistemik başka bulgularının olmaması, beraberinde bir cilt hastalığının bulunmaması durumunda hastada çok etkili bir yöntem olan su içi iyontoforez yöntemiyle el ve ayak terlemesi olan hastaların tedavisine başlanılıyor.

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa İdiz  terleme  şikayeti olan kişiler için bu durumun önemli bir sosyal problem olduğunu belirterek “Ayakların, ellerin aşırı terlemesi, hastalarımızın en büyük şikayetidir. Yaz mevsiminde daha belirgin hale gelen aşırı terleme problemi, birçok kişinin hem özel yaşamını hem de sosyal yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir sorun haline gelebilmektedir. Aşırı terleme bilimsel yöntemlerle başarıyla tedavi edilebilmektedir. Hastanemize alınan iyontoforez cihazı ile aşırı terleme şikayeti olan hastalarımıza tedavi olanağı sunulmaktadır” dedi.

Uyguladığımız Terleme Tedavisi :  İyontoforez Yöntemi

Eller ve Ayaklarda Terleme

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Arda Eminzade konuyla ilgili aşağıdaki bilgileri verdi; Terleme, vücut ısısını kontrol etmek için fizyolojik bir mekanizmadır. Aşırı terleme (Hiperhidroz) genel veya bölgesel olabilir. Bazen hiperhidrozun sebebi hormonal   bozukluklar, obezite, nörolojik hastalıklar veya hastanın aldığı ilaçlar olabilir. Ancak genelde bölgesel hiperdiroza eşlik eden her hangi bir hastalık saptanamıyor. Bölgesel hiperhidroz sıklıkla avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altında görülmektedir.  Bölgesel hiperhidrozu tetikleyen faktörler ortam ısısının artışı, stres ve egzersizdir. Hastaların bir kısmı bir veya birden fazla faktörden etkilenirken, bir kısmı ise bu faktörlerden etkilenmeden terlemeleri süreklilik gösterir. 

Bölgesel hiperhidroz yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Terlemeyi azaltan çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bunlar, Topikal ilaçlar (sprey, solüsyon ve krem), botulinum toksini (Botox) enjeksiyonu, iyontoforez ve sempatektomidir. Cerrahi yöntem olan bölgesel hiperhidroz tedavisinde farklı başarı oranları ile birlikte her yöntemin avantajları ve dezavantajları karar verme aşamasında değerlendirilmelidir ve hastanın şartlarına uygun yöntem seçilmelidir.

Topikal tedaviler genelde hafif terleme artışında etkilidir ve yoğun bir şekilde terlemesi olan hastalarda topikal ilaçlar ile yeterli sonuç elde edilmemektedir.

Botox uygulaması oldukça etkili bir yöntemdir. Botox enjeksiyonu koltuk altı bölgesine uygulandığında derinin yapısı itibarı ile çok ağrılı olmadığı için lokal anestezi (uyuşturmak) gerektirmez. Bu yöntem ile hızlı bir şekilde sonuç alınır, sadece etki süresi 4-8 aydır ve yeniden enjeksiyonların yapılması gerekmektedir. Avuç içi ve ayak tabanında botox uygulaması ağrılı olduğu için işlem öncesi lokal anestezi yapılması gerekmektedir. 

İyontoforez yöntemi avuç içi ile ayak tabanı ve hatta koltuk altı hiperdihroz tedavisinde uygulanabilir. İşlem ağrısızdır ve maliyeti yüksek değildir. Bu yöntemde küçük su banyosu içinde el ve ayaklara hafif elektrik akımı verilmektedir. Hasta akımı hissedinceye kadar akım arttırılır. İşlem haftada 3 seans ve hasta yanıtına göre 3-6 hafta sürer. Her seans süresi 20-30 dakikadır ve işlem sonrası hasta normal çalışmalarına devam edebilir. İyontoforez belirgin şekilde hastanın terlemesini azalmakta ve etkisi haftalarca devam etmektedir. Hastaların idame tedavi almaları gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda bu yöntemle %90'lara varan bir başarı elde edilmiştir ve diğer tedavi yöntemlerine göre hem yan etkisi yoktur hem de kolaylık açısından çok büyük avantaj göstermiştir.

İyontoforez yöntemi hamile kadınlarda, metal ortopedik implant taşıyanlar ve kalp pili olanlarda uygulanamaz. 

Cerrahi tedavi yöntemleri koltuk altı ve avuç içi terlemesi için geçerlidir ve endoskopik yöntemler ile terlemeye sebep olan sempatik zincirinin belli dalları kesilir. İşlemin etkisi kalıcıdır ve aşırı terlemesi olanlarda son çözüm ve uygun yöntem olabilir.

Bilgi İçin; Acıbadem Adapazarı İrtibat Ofisi: 0 264 2744144
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]