Elektronik Atıkların Toplanması Projesi Tanıtıldı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Elektronik Atıkların Toplanması Projesi'ni tanıttı.

Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, projenin uygulayıcılarından Exitcom Genel Müdürü Murat Ilgar, projede pilot okul olarak belirlenen Fatih Endüstri Meslek Lisesi'nin Müdürü Arif Türkyılmaz, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

İlk olarak projeyi tanıtıcı bilgiler veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Oktar, “Büyükşehir Belediyesi olarak elektronik atıkların öncelikle tüm kurumlardan ayrı toplanması, sonrasında da belediyemiz araçlarıyla bu tarz atıklar için belirlenen konteynıra taşınması ve son olarak da lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilmesine yönelik çalışmalar yapmaya başladık. Sınırlarımız içerisindeki tüm kişi ve kurumların bu çalışmaya destek vermesini bekliyoruz” dedi.
Ali Oktar'ın ardından kısa bir konuşma da projenin uygulayıcı firması olan Exitcom Genel Müdürü Murat Ilgar yaptı. Elektronik atıkların çevreye verdiği zararları anlatan Murat Ilgar, “Söz konusu atıkların çevremize çok büyük zararları var. Örneğin bir monitörün arkasındaki kurşun 1 milyon metreküp suyu bozabiliyor. Türkiye genelinde bu tarz atıkların toplanması yaygınlaşması lazım. Ben Sakarya'yı bu konuda kutluyorum” dedi.

Projenin uygulanmasında pilot okul olarak seçilen Fatih Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Arif Türkyılmaz'da bu projenin içerisinde yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Arif Türkyılmaz, “Ben özellikle öğrencilerimizin bu projeyi sonuna kadar desteklemelerini arzu ediyorum. Zira bu aynı zamanda geleceğe yapılan yatırımdır. Projenin sahibi Büyükşehir Belediyesi'ne de bu güzel proje için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Seçimden önceki vaatleri arasında Atıkların Geri Dönüşümü Projesi'nin de olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise verdikleri sözlerden birisini daha yerine getirdikleri için mutlu olduklarını söyledi. 'Elektronik atılar kesinlikle çöp değildir' diyen Başkan Zeki Toçoğlu, “Son yüzyılda yaşanan teknolojik gelişme ve hızlı sanayileşmenin doğada telafisi imkansız tahribatlara yol açtığını üzülerek ve kaygıyla görmekteyiz. Doğayla şaka olmaz. Doğada açılan tahribat kolay kolay telafi edilmez. Doğa, korunması gereken en önemli değerdir. Çevreye sahip çıkmak, onu korumak ve doğal dengeyi bozmadan yeni nesillere güzel bir dünya bırakmak, hepimizin ortak gayesi olmalıdır. Büyükşehir Belediyesi olarak çevrenin korunması noktasında büyük bir sorumluluk sahibi olduğumuzun farkındayız” dedi.
Belediye olarak yaptıkları çevreci çalışmaları da anlatan Başkan Toçoğlu, “Şu an faaliyette olan düzenli depolama sahasından tutun da, bitkisel atık yağların, motor atık yağlarının, atık pillerin çevreye zarar vermeden toplanması, inşaat atıklarının şehir genelinde temizlenerek hafriyatlar için oluşturduğumuz depolama sahalarında düzenli olarak biriktirilmesi, Sakarya Nehri çevresinin rekreasyon çalışmaları kapsamında atıklardan arındırılarak eski doğal yapısına kavuşturulması, doğal gazın şehrimizin geneline yayılarak hava kirliliği ile mücadelede gelinen başarılı nokta çevreye verdiğimiz önemi göstermektedir. Çevre projelerimizle Bakanlık tarafından Türkiye çapında örnek belediye olarak gösterilmemiz doğru yönde olduğumuzu ortaya koymaktadır. Sizlerle birlikte bugün çevresel seferberlik çalışmasına bir yenisini ekliyor, elektronik atıkların evsel çöplere karıştırılmadan, yeniden değerlendirilmesi projesini başlatıyoruz. Bu atıklar normal durumda kullanıcı için riskli olmayıp evsel nitelikli çöplerle karıştırılarak atıldıklarında çevreye ciddi tehlike oluşturmaktadır” diye konuştu.
Başkan Zeki Toçoğlu sözlerinin sonunda herkesin bu projeye sahip çıkmasını beklediklerini de söyledi. Programın sonunda Fatih Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri ile birlikte bazı elektronik atıkları toplama ünitesine atan Zeki Toçoğlu, öğrencilerden bu atıkları mutlaka toplama ünitelerine atmalarını istedi. Programda, Elektronik Atıkları, Büyükşehir Belediyesi'ne ulaştırmak isteyenler için de telefon numaraları verildi. Elektronik atıklarını belediye ulaştırmak isteyenler ve proje hakkında detaylı bilgiler almak isteyenler, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'nın 273 41 52 (155 - 156) no'lu telefonunu arayabilirler.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]