El konan tehlikeli köpekler ömür boyu bakılıyor

Ülke genelinde son 4 yılda beslenmesi ve satışı yasak olan pitbull terrier, japanese tosa cinsi gibi saldırgan 400\'e yakın köpeğe el konuldu. El konan köpekler, belediyelerin köpek bakım evlerinde ömür boyu kontrol altına alınarak bakılıyor.

Yaralama ve ölüm olaylarıyla gündeme gelen saldırgan köpekler, yasağa rağmen kolay alınıp satılabiliyor. Bu tehlikeli hayvanlar, saldırgan davranışlarıyla çevresine büyük zararlar verebiliyor. Saldırılar sonucu ciddi yaralanmalar hatta ölümler meydana gelebiliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise saldırgan köpeklerin toplatılması konusunda hayvan sahiplerine büyük cezalar veriyor. Hayvanlara ise el konuyor.

2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu\'nun 14 maddesi gereği pitbull terrier, japanese tosa cinsi gibi tehlikeli hayvanları üretmek, sahiplenmek, satışını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasak. Bakanlık 2007 yılında tehlikeli hayvanlar arasında yer alan bu köpek türlerinin arasına dogo argentino ve fila brasileiro cinsi köpekleri de ekledi. Yasağa bu dört köpek türünün melezleri de ilave edildi. Denetleme ve ceza verme yetkisi mülki amirliklere verildi.

Son 4 yılda yapılan denetimlerde ülke genelinde 400\'e yakın köpeğe el kondu. Hayvan sahiplerine büyük para cezaları verildi. Tüm tedbirlere rağmen hayvan sahipleri satış için her yolu deniyor.

Pitbull cinsi köpeğini satmak isteyince...
Son olarak Sakarya\'da bir kişi sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden pitbull cinsi köpeğini satışa çıkarmış. İhbar üzerine harekete geçen Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü satış ilanının verildiği hesap üzerinden pitbull cinsi köpeği satışa çıkaran kişiye ulaşmıştı. Şahsa, Hayvanları Koruma Kanunun ilgili maddeleri uyarınca 4 bin 565 lira idari para cezası kesilirken köpeğe de el konmuştu.

Adapazarı Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi Veteriner Hekimi Zekeriya Tütüncü, el konan tehlikeli köpeklerin barınakta ömürlerinin sonuna kadar bakıldığını söyledi. Şimdiye kadar barınaklarına el konan 3 köpeğin teslim edildiğini ifade eden Tütüncü; "El konan köpekler ömür boyu barınakta yaşamlarını sürdürüyorlar. Kontrol altında tutuluyorlar" dedi.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]