El eşi yorgan yeniden keşfediliyor

Sakarya’da 58 yıldır yorgancılık yapan Hasan Kar, el işi yorganların yeniden keşfedildiğini belirterek, son yıllarda yorgan diktirenlerin sayısında bir artış olduğunu söyledi.

Yorgancılıkla ilgili bu güne kadar 3 adet kitap yazan 70 yaşındaki Hasan Kar, el işi yorgancılığın yeniden ilgi görmeye başladığını belirtti. Artık insanların sağlıklı olmayan hazır dikim naylon içeren yorganlardan kaçındığını kaydeden Kar, “Özellikle son yıllarda yorgan siparişlerinde artış var. Yün ve pamuk yorgan talebi fazla. Özellikle kombili evlerden çocuk odaları için sipariş alıyorum. İnce hafif yün ve pamuk yorgan siparişleri geliyor. Geleneksel el işi yorgan yeniden keşfedilmeye başlandı.” diye konuştu. Hasan Kar, yorganlara Osmanlı figürleri, tarihi motifler, doğadan manzara ve çeşitli hayvan figürleri ile sadece iğne ve iplik kullanarak desen verdiğini ifade eden kar, ayrıca istenilen desende yorgan imalatı yaptığını vurguladı. 

"Çırak bulamıyorum" 

Yorgan işleme sanatının çok eskilere dayandığını belirten Kar, yetiştirecek çırak bulamadıkları için bu sanatın yok olmak üzere olduğuna dikkat çekti. Yorgan sanatının ölmemesi için 3 kitap yazdığını bu kitaplara 150 yorgan örneğini fotoğraflayarak koyduğunu, ayrıca halk eğitim merkezindeki bir dersliğe isminin verilmediğini dile getiren Kar, "Tüm uğraşım bu mesleğin ölmemesi. Özellikle de şu an yeniden ilgi gördüğü bir zamanda. Türk-İslam geleneksel sanatlarından biri olan yorgancılığın sürmesi için yeni çıraklar gerekiyor. Ancak yeni çırak bulamıyoruz." dedi. Kar, gençlerin bu mesleğe yönelerek kısa sürede kendi işini kurabileceklerini belirterek şunları kaydetti: “Bir veli çocuğuna ilkokul, lise üniversite okutuyor. Çocuğun ömrü okumakla geçiyor. Sonra KPSS\'ye giriyor. Kazanırsa bir işe yerleştiriliyor, kazanamazsa boş geziyor. Elbette okunmalı. Ancak herkes üniversite okuyacak diye bir şey yok. Zorunlu eğitimden sonra sonra eli sanata, mesleğe yatkın olanlar, sanatla ilgilenseler daha çabuk iş ve meslek sahibi olurlar. Yorgancılık sanatı da bir yılda öğrenilebilir. Sonra kişi kendi işini kurabilir. Ayrıca eğitimlerini de dışarıdan devam edebilirler."

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]