Ekmeleddin İhsanoğlu Sakarya'da

Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, yurt gezilerini sürdürüyor.

İhsanoğlu, Sakarya ziyaretinde MHP ve CHP’liler tarafından şehir girişinde araç konvoyu ile karşılandı. İhsanoğlu aracından inerek kendini bekleyen vatandaşları selamladı. Vatandaşlar İhsanoğlu’na büyük ilgi gösterdi. Bir kadın İhsanoğlu’na “İnşallah Cumhurbaşkanı olursunuz, bizi kurtarırsınız" diye konuştu. Vatandaşlarla tek tek tokalaşan İhsanoğlu, seçim otobüsüne binerek şehir turu attı ve Sakaryalıları otobüsten el sallayarak selamladı. İhsanoğlu, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya katılacak.
Cumhurbaşkanı Adayı Eklemeddin İhsanoğlu iftar programı için geldiği Adapazarı'nda, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaretinde Ak Parti kurulurken kendisine teklif geldiğini, ancak siyaset yapmayı düşünmediği için bu teklifi kabul etmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları için eşi Füsun İhsanoğlu ile karayoluyla Sakarya'ya gelen İhsanoğlu'nu, otoyol Sakarya gişelerinde CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ve partililer çiçeklerle karşıladı.

İhsanoğlu, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ziyaretinde, Sakarya'nın Türk tarihinden bu yana "Sakarya Meydan Muharebesi" gibi pek çok kritik olaylara tanık olduğunu ve Mustafa Kemal Atatürk'ün bu muharebe esnasında meşhur "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Sathı müdafaa vatanın bütünüdür" sözünü söylediğini vurguladı.

Sakarya'ya bir çok defa geldiklerini ancak 17 Ağustos depremi ve 2005 yılındaki ziyaretlerin kendisinde ayrı bir yeri olduğunu belirten İhsanoğlu, bu iki gelişinde de islam ülkelerinden toplanan pek çok yardımı buradaki ihtiyaç sahiplerine dağıttıklarını söyledi.

İhsanoğlu, bu kez Sakarya'ya cumhurbaşkanı adayı olarak geldiğini kaydederek, "Gelinen bu süreçte cumhurbaşkanını ilk defa halk seçecek. Bu olay siyasi tarihimiz için önemli bir gelişme. Bu durum cumhurbaşkanlığı seçimini de önemli hale getiriyor. Bu seçim genel, yerel veya muhalefet-iktidar seçimi değildir. Halk bu seçimde 3 kişiden birini seçecek ve 'Git sana verilen görevi Anayasanın 104'ü maddesine göre ifa et' diyecek" dedi.

Türkiye'de 10 yıl önce büyük krizler yaşandığına, anayasa kitabının fırlatılmasının büyük sıkıntılara yol açıldığına işaret eden İhsanoğlu, devletin ancak 10 yılda ekonomik krizlerden kurtulduğunu ve günümüzde oluşan bu istikrar ortamının devam etmesini istediklerini kaydetti.  

Hiçbir partinin mensubu değilim


Toplumu birbirine düşman eden, ötekileştiren anlayışın olmaması gerektiğine işaret eden İhsanoğlu, "Bu anlayışın hiçbir zaman devletin tepesinde olmaması lazım. Devletin tepesi öfke yeri, tarafgirlik yeri, ötekileştirme yeri değildir. Anayasamızın 400. maddesine göre cumhurbaşkanı Türk devletinin başıdır, milletin bütünlüğünü ve cumhuriyetin bütünlüğünü temsil eder. Siyasetin yeri partilerdir, meclistir" diye konuştu.

Bu görevin layıkıyla yapılmasının önem taşıdığına dikkati çeken İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı tüm siyasi akımlara karşı hakem görevi görmelidir. Halka karşı devletin reisi olmakla beraber büyük ailenin, 76 milyon ailenin babası olarak görev yapması gerekir. O bakımdan bizim düşüncemiz, devletimiz parlamenter sistem üzerine kurulmuştur. Bu sistemin aksaklıkları vardır ancak izale etmekle ıslah etmekle bunu daha iyi hale getiririz. Başkanlık sistemi ise dünyada çok az ülkede var. En meşhur örneği Amerşka Birleşik Devletleri, adı üstünde devletlerin birleşmesiyle oluşmuş bir federasyondur. Ancak bizde devlet, millet, bayrak, dil tekdir anlayışı içerisinde biz bu devletin ilelebet payidar olmasını istiyoruz. Biz cumhurbaşkanlığında siyasi tercih istemiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde hem başbakan hem parti başkanı hem de devlet başkanı yok. Bazı gazeteciler bunun çok güzel bir şey olduğunu söylüyorlar. Ben bunu millet kabul ettiği zaman kabullenirim. Bunun haricinde zorlamak mümkün değildir."

"AK Parti kurulurken bana teklif geldi"

İhsanoğlu, hiçbir siyasi partiyi tutmadığını ve mensubu olmadığını ifade ederek, "Ne CHP'de ne de MHP'de kaydım yoktur. Ben, ailem ve eşimin ailesi Demokrat Parti geleneğinden geliyoruz. Siyasetin mensubu değil ama hep yakınında oldum. Birçok arkadaşım AK Parti kurucuları arasında, bana da davet geldi kabul etmedim. Buradan o kardeşlerime de sesleniyorum, bu partiyle ilgili bir hadise değildir, bu parti adaylığı meselesi değildir, bu seçim devletin tepesinde olacak insanın hangi vasıflarda olması gerektiğinin, içte huzur, dışta barış sağlayacak biri olması gerektiğinin belirlenmesi meselesidir" ifadesini kullandı.  

Türkiye'nin komşu devletlerin bir bir parçaladığını öne süren İhsanoğlu, bu krizlerin Türkiye'ye sıçramasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
MHP’nin ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu Serdivan ilçesinde kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Ekmeleddin İhsanoğlu yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanı devletin başkanıdır. Türkiye Cumhuriyetinin bütünlüğünün temsilcisidir. Yani milletten ve Cumhuriyetten bahsediliyor. Bunun temsilcisi olarak vazifelendiriliyor. Bütünlüğünün yani bir kısmının değil. Ona oy verenin değil, bir de ona oy vermeyenlerin temsilcisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ve milletinin bütünün temsilcisidir. Cumhurbaşkanı Bütün partilerle iyi olan, bütün partilerle mesafesi iyi olan bir partiyi tercih etmeyen ve bütün milleti kucaklayan kimseyle kavgası olmayan ama prensiplerine sadık, anayasaya sadık milletin değerleriyle evrensel değerleri şahsında birleştirebilen ve herkese gülen yüzle bakan birisi olmaladır. Mühim olan Çankaya’ya taşıyacak ismi Türkiye içerisinde huzuru sağlayacak, Türkiye’nin dışında genel itibarını sağlayacak birisi olmalıdır. Yaşadığımız coğrafyayı iyi bilen, BM’lerin nasıl çalıştığını bilen, Avrupa’yı bilen, Amerika’yı bilen, Rusya’yı bilen birisi olması lazım. Ben 9 seneden beri İslam İşbirliği Genel Sekreterliği olarak bütün bu ülkelerin devlet başkanlarıyla, hükümet başkanlarıyla hep yakın münasebette oldum. Bildiğiniz üzere aldığım taktirler bu devletlerdendir. Çünkü ben bunlarla kavga etmedim, ben bunlarla hep çözüm aradım. Hakkın izniyle, halkın desteğiyle eğer beni bu göreve seçerseniz ben bu problemleri çözmek için sizlere söz veriyorum” dedi.

Konuşmaların ardından basına kapalı soru cevap kısmına geçildi. Partililerin sorularının ardından İhsanoğlu iftarını açtı.
Seçim çalışmaları sebebiyle geldiği Sakarya’da Çark Caddesini turlayarak vatandaşla selamlaşan Ekmeleddin İhsanoğlu ile genç arasında ilginç diyalog yaşandı.

CHP ve MHP ile birlikte 3 partinin desteklediği Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Sakarya’ya ziyarette bulundu. Eşi Füsun İhsanoğlu ile birlikte Sakarya’ya gelen İhsanoğlu, 3 bin kişilik iftar programının ardından Sakarya’nın en işlek caddelerinden olan Çark Caddesi’ni turladı. Kalabalık bir grup ile Çark Caddesi’ni turlayan İhsanoğlu’na MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ile CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’ta eşlik etti.

İlginç diyalog

Çark Caddesi’nde yapılan tur sırasında vatandaşlar ile selamlaşan ve fotoğraf çektiren Ekmeleddin İhsanoğlu ile genç arasında yaşanan diyalog gözlerden kaçmadı. Seçim turu yapan İhsanoğlu’na “Yanlış çatıdan geldiniz ama size çok saygımız var. Sizi orada görmek istemezdik hocam. Sizi seviyoruz hocam onda sıkıntı yok ama başbakanımız farklı. Ama size çok saygımız var” derken İhsanoğlu ise gence “Ben bütün milletin temsilcisiyim” diye cevap verdi.

Tur sırasında minik bir kızın kendisine seslendiğini duyan İhsanoğlu kızın yanına gelerek, hiç kimseyi öpmediğini kendisine ayrıcalık tanıdığını söyleyerek minik kızı yanağından öptü. Minik kızla sohbet eden İhsanoğlu, kızın en çok matematik dersini seviyorum demesi üzerine “Matematiği seven kız akıllı kızdır” diyerek ‘oyunu bana kullanıyorsun’ diye espiri yaptı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, yaptığı cadde turunun ardından İstanbul’a doğru yola çıktı.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]