Ekmeğe zam

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (SATSO) dün yapılan yılın son meclis toplantısında ekmeğe zam kararı çıktı. 350 gram ekmeğin fiyatı 1,5 lira oldu. Fırıncıların zam oranından memnun olmadıklarını söyleyen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, zammın ne zaman uygulanacağının belli olmadığını bildirdi.

SATSO'nun dün yapılan Aralık ayı Meclis toplantısında,2016 yılı ekmek fiyat tarifesinin de görüşüldü. Gıda maddeleri imalatçılarının oluşturduğu 27'nci Meslek Komitesi, ekmek azami fiyat listesinin görüşülmesi için gündeme ek madde olarak konulması teklifinde bulundu. Oy çokluğuyla ekmeğe zam kararı alındı. Buna göre, 350 gram ekmeğin 1 lira 50 kuruş, 700 gram ekmeğin 3 lira, 1150 gram ekmeğin 45 lira 50 kuruştan satılması onaylandı.

27'nci Meslek Komitesi üyesi Ergin Balcı, ekmek maliyeti etkileyen sebeplerden dolayı ekmeğe yüzde 7 oranında yeni bir fiyat ayarlaması yaptıklarını belirterek; "Son olarak 2013 yılının temmuz ayında vermiş olduğumuz ekmek tarifesi üzerinden geçen 2,5 yıl zarfında 49-55 TL fiyat aralığından 68-74 TL fiyat aralığına geçmiş ve yaklaşık yüzde 30 zamlanmıştır. İşçilik geçen yıl eylül ayında yüzde 10 artmış olup önümüzdeki günlerde yeniden fark verilmesi söz konusu olacaktır. İşçi zamları ekmek fiyatı ile orantılı olarak gündeme gelirdi. Geçen süre zarfında çalışanlarımıza ekmek tarifesi değişmeden fark vermek zorunda kaldık bunu fırıncı esnafımız göğüslemiştir. Fırınlarımız da kullanmış olduğumuz odun yüzde 30 zamlanmıştır. Bunun yanında akaryakıtta bir tek düşüş söz konusu dünya petrol fiyatlarının düşmesi sebebiyle su yüzde 22, elektrik yüzde 1,4 doğalgaz yüzde 20 oranında zamlanmıştır" dedi.

Ne zaman uygulanacak?

Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise söz konusu fiyatlardan fırıncının memnun olmadığını kaydederek; "Bu konuda yönetim kurulu toplantısı yapılacak. Memnuniyetsizlik var. Zammın ne zaman uygulanacağı belli değil" dedi.

Mahkeme durdurmuştu
 
2013 yılında Ramazan pidesi ve ekmeğe gramaj düşürülerek yapılan zam, Sakarya Valiliğinin mahkemeye yaptığı itiraz üzerine durdurulmuştu.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]