Ekim ayı enflasyon rakamları

TÜSODER Genel Başkanı Ağaoğlu: "Elektrik ve doğalgaza yapılan zam, TÜİK\'in ekim ayı hesaplamalarına girmedi. Elektrik ve doğalgaza yapılan zammın geri alınmasını bekliyoruz. Aksi halde yıl sonu enflasyon rakamları çift haneli olabilir"

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, elektrik ve doğalgaza yapılan zammın Türkiye İstatik Kurumu\'nun (TÜİK) ekim ayı hesaplamalarına girmediğini öne sürerek, "Elektrik ve doğalgaza yapılan zammın geri alınmasını bekliyoruz. Aksi halde yıl sonu enflasyon rakamları çift haneli olabilir" dedi. 

Ağaoğlu, Ekimde TÜFE\'nin yüzde 1,90, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi\'nin yüzde 0,92 arttığını, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,96, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 10,10 olduğunu hatırlattı. 

Buna göre gelecek aydan itibaren dar gelirli tüketicilerin bütçesinin açık vereceğinin görüldüğünü savunan Ağaoğlu, zorunlu olmayan borçlanmalardan sakınılması gerektiğini vurguladı. 

Ekim ayının sonuna gelindiğinde 2014\'te asgari ücrete yıl bazında yapılan yüzde 7,98\'lik artışın eridiğini iddia eden Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"2014 yılının bitmesine daha iki ay olmasına rağmen asgari ücrete yıl başında yapılan zam 0,98 puan aşılmış bulunduğundan, yıl sonuna doğru oranın sabit gelirli aleyhine daha da artarak süreceği anlaşılmıştır. Bu tempo sürerse yıl sonu enflasyon oranı, yüzde 10,76’ya ulaşacaktır. Böylece 2015 yılında onlarca vergi, ceza ve harçlarda da yeniden değerleme oranına göre yüzde 10’un üzerinde artış olabilir."

- "Elektrik ve doğalgaz zammı geri alınmalı" 

Ağaoğlu, elektrik ve doğalgaza ay başında yapılan zammın TÜİK’in bu ayki hesaplamalarına girmediğini ileri sürerek, "LPG fiyatında iki gün önce yürürlüğe giren indirim gibi elektrik ve doğalgaza yapılan zammın da geri alınmasını bekliyoruz. Aksi halde yıl sonu enflasyon rakamları çift haneli olabilir" ifadesini kullandı. 

Kış soğukları ve havanın erken kararmasıyla enerji faturalarının aile bütçesindeki oranının artacağına dikkati çeken Ağaoğlu, sabit ve dar gelirli tüketicilerin harcama ve borçlanmadan kaçınmalarına dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]