Eğitimcilerden Mısır'daki darbeye sert eleştiri

Eğitim Bir-Sen Sakarya Şube Başkanı Oğuzhan Özkan Mısır’da gerçekleştirilen askeri darbeyi sert bir dille eleştirdi.

Mısır’da ordunun seçilmiş cumhurbaşkanına görevden el çektirmesi, sivil yönetime karşı darbe yapmasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Özkan, “Eğitim-Bir-Sen ailesi olarak, Mısır’da halkın tercihine ve iradesine yönelik darbeyi ve darbecileri kınıyoruz” dedi.

“Mısır ordusu tarafından yapılan darbe, Mısır halkının iradesini hedef almış apaçık bir zorbalık; halka ve iradesine yönelik saygısızlıktır” diyen Özkan, “Mısır halkının geleceğine yönelik küresel nitelikteki bildik kirli oyunların bir parçasıdır. Demokrasiyi, hukuku, insan onurunu hiçe sayan faşist, antidemokratik bu darbe, Mısır sivil yönetiminin Filistin halkına nefes aldırmasına yönelik tavrına tahammülsüzlüğün ve Filistinlilerin geleceğine de ipotek koyma çabalarının ürünüdür. Darbecilere karşı tavır ortaya koymayan ve darbeyi kesin bir dille kınamaktan özenle kaçınan BM, AB ve ABD, tutumlarıyla, demokrasi havariliği yapanların çifte standartlarını bir kez daha sergilemiştir. Suriye’de kendi halkının kanını dökmeyi meziyet sayan Esed’e demokrasi ve seçim çağrısı yapanların, Mısır’da demokratik bir süreçte halkın desteğini alarak göreve gelen Cumhurbaşkanı Mursi’ye karşı yapılan darbeye ve anayasanın askıya alınması yönündeki açıklamalara sessiz kalması, bölgede demokrasinin hâkim olması temennilerine ilişkin beyanların samimiyetini sorgulamayı gerektiriyor” şeklinde konuştu.

Özkan şöyle devam etti: “Demokrasilerde, seçimle gelen seçimle gider. Demokrasiye dair bu en yalın gerçek ışığında, Mısır’da ordu, anayasanın askıya alınmasına ilişkin beyanını geri çekmeli, sivil yönetim ve Mısır halkı üzerinde vesayet oluşturma çabalarından vazgeçmeli, Mısır halkının özgür iradesine saygı duymalı, bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin görevinin ülkeyi dış tehditlere karşı korumak olduğu idrakiyle kışlasına çekilmelidir. Mısır’ın demokratik yollarla seçilen sivil yönetimi de, en kısa sürede vesayeti kırma, tüm Mısırlıları kucaklayan demokratik ve sivil anayasayı ortak bir mutabakatla hayata geçirme, devlet-millet buluşmasını gerçekleştirme noktasındaki adımları en kısa sürede atmalıdır. Eğitim-Bir-Sen ailesi olarak, Mısır’da halkın iradesine ve sivil yönetime yönelik darbeyi ve darbecileri lanetliyor; Mısır halkını, iradesine sahip çıkmaya, demokrasiyi önceleyen ülkeleri de Mısır’ın sivil yönetimine destek vermeye çağırıyoruz.”

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]