Eczacı ve Vatandaşlar Karşı Karşıya Geldi

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1 Ekim'de uygulamaya başlanan geriye dönük muayene katılım ücretlerinin eczaneler tarafından tahsil edilmesi uygulaması, eczacı ve vatandaşları karşı karşıya getiriyor.  

Geriye dönük muayene katılım ücretlerini tahsil etmekle görevlendirilen eczacılar, uygulamaya tepki gösterdi. Eczacı Emre Bağcı, "Eczacılar devlet adına tahsilat yapıyor. Bazı vatandaşlar bizlere inanmıyor. Vatandaşlar 2-3 liralık reçete için 150 liraya varabilen tutarlarda ödeme yapmak zorunda kalıyor. Vatandaş, yaptığı ödeme karşılığında bizlerden makbuz istiyor. Vatandaş, ödediği yüksek ücretlerin sıkıntısı bir yana 'sistemde bir arıza çıkarsa yaptığımız ödemeyi nasıl kanıtlayacağız, yarın tekrar eczaneye geldiğimizde bizden yeniden para istenmeyeceğini nereden bileceğiz' endişesi taşıyor" dedi.  

İlaç bedeli 2-3 lira iken vatandaştan 30 ile 150 liraya kadar katılım payı istenebildiğine dikkat çeken Bağcı, vatandaşın haklı olarak verdiği parayı belgelemek istediğini ifade etti. Tahsil ettikleri geriye dönük muayene katılım payları için fiş ya da makbuz verme yetkileri bulunmadığını, bu durumdan dolayı da tartışma çıktığını belirten Bağcı, "Uygulama ile hastanın eczacıya güveni sarsılıyor. Her hastaya 10-15 dakika boyunca uygulamayı anlatmak zorunda kalıyoruz. Muayene katılım payları için hastaya fiş veremediğimizden dolayı eczaneye güvensizlik had safhaya çıktı. Birkaç gündür vitrinime, muayene katılım payının eczane ile ilgili olmadığının belirtildiği yazıları asmaya başladım" diye konuştu. 
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]