DTP Kültür ve Sanat Gecesinin Duruşması

DTP Sakarya Teşkilatı tarafından düzenlenen gecede yaşanan olaylarla ilgili 20 kişinin tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Sakarya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar T.A., Ş.Ç., S.Ö., N.Ö., R.B., A.E., N.S., E.S., E.E. ile Y.R. ile sanık avukatları katıldı. Duruşmada sanıklar, olaydan iki gün önce Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde Hakkari'de PKK terör örgütü ile girdiği çatışmada şehit olan bir askerin cenazesinin geldiğini, yaşanan gelişmelere rağmen DTP'lilerin Kültür ve Sanat Gecesi düzenlediklerini olay günü Funda Düğün Salonu önünde yaşanan gelişmelerde bir organizasyon olmadığını iddia etti. Sanıklar olay gecesi Galatasaray Fenerbahçe maçından çıktıktan sonra düğün salonu önünde toplanan bir kalabalık gördüklerini kalabalığın yanına giderek okunan basın açıklamasına katıldıktan sonra İstiklal Marşı'nın okunmasıyla birlikte dağıldıklarını anlattı. Sanıklar, suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini istedi.

Sanıkların ardından söz alan avukatlar da Anayasa Mahkemesi tarafından PKK terör örgütünün siyasi bir uzantısı olduğu iddiasıyla DTP (Demokratik Toplum Partisi) hakkında bir kapatma davası açıldığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın mecliste DTP'li vekillerin elini sıkmayarak bir duruş sergilediğini, Sakarya'da meydana gelen olaylarda bir organizasyon ve provokasyon olmadığını iddia etti. Avukatlar suçlanan sanıkların toplumsal gösteri ve yürüyüş kanununa ve izinsiz toplantı tertip etmek gibi suçları işlemediklerini düzenlenen olayın bir organizasyon olmadığını belirterek, sanıkların beraatini istedi. Avukatlar savunmalarının sonunda olaydan 2 gün önce şehit cenazesi geldiğini, valiliğin ortamın gergin olmasına rağmen DTP'lilerin eğlence düzenlemesine izin verdiğini ve daha önce belirlenen eğlencenin başka bir noktaya kaydırılmamasında emniyet teşkilatının ihmali olduğunu iddia etti.

Mahkeme heyeti, dosyaya delil olarak konulan olay günü çekilen fotoğrafları gösterirken, görüntülerin bulunduğu CD'lerin incelenmesi için ve avukatlara izletilmesi ve duruşmaya katılmayan sanıkların gelecek duruşmada hazır edilmesi için zorla getirilmesine ve kovuşturmanın genişletilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Öte yandan sanıklar hakkında 2911 sayılı toplantı, gösteri yürüyüş kanununa muhalefet ve halkı suç işlemek için tahrik etmek gibi suçlardan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Duruşma sonrası bir açıklama yapan sanıkların avukatı Tayfun Zeki, yaşanan olayların bir provokasyon olmadığını Sakarya'nın örf adet ve hassasiyetini ortaya koyduğunu, bu nedenle sanıkların suçsuz olduğunu söyledi.

Adapazarı'nda, 27 Nisan 2008 tarihinde DTP Sakarya İl Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Kültür ve Sanat Gecesi etkinliklerinde olaylar çıkmış, bazı partililer düğün salonunda mahsur kalırken olaylara karıştığı iddia edilen 20 kişi yakalanmıştı.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]