Dr. Levent Abacı Böbrek Yetmezliği Konusunda Uyardı

Diyaliz hekimi Levent Abacı, kronik böbrek yetmezliğinin en başlıca nedenlerinin diyabet ve hipertansiyon olduğunu söyledi. Kronik böbrek yetmezliği aşamasında uygun diyet ve takiple diyalize girme süresinin uzatılabileceğini kaydeden Abacı, "Maalesef insanlar buna uymuyor. Yüksek tansiyonu bulunan hastalar belli bir disiplin altında yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Tuz, hipertansiyonun en büyük destekçisi. İnsan tuzlu yemeyi azaltırsa, tansiyon problemlerinde büyük bir aşama kaydedecek." dedi.

İnsanlar tansiyonu çıktığında doktora giderek ilaç aldığını, ancak 10-15 yıl o doktora bir daha uğramadıklarını ifade eden Abacı, "Düzenli tahlil yaptırmıyorlar. Düzenli kontrol yaptırsalar, hipertansiyonun böbreğe vereceği zarardan büyük ölçüde korunmuş olacaklar. Düzenli kontrol olan bir insan olası hastalıklarından ve genetik şifresinde yazılı olan hastalıklardan korunmuş olacaktır." şeklinde konuştu.

Ayrıca sebze ağırlıklı beslenilmesi ve karbonhidrat türü yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Abacı, "Fast-food tarzı beslenme, çok ciddi anlamda tuz içeriyor. Obeziteye yol açıyor. Bu da böbreği etkileyebiliyor ve birçok hastalığa yol açabiliyor. Bol sıvı tüketilmesi böbrekler için çok önemli. Sıvıları bitkisel çaylardan alınması daha sağlıklı. Yemekleri tuzsuz yemeliyiz. Tuz ihtiyacımızı meyvelerden alabiliriz. Tek öğünde çok yemek değil, az ve sıklıkla yemek yemeliyiz." diye konuştu.

Çoğu böbrek hastasında hastalık ilerleyinceye kadar hiç bir belirti görülmediğini vurgulayan Abacı, halsizlik, yorgunluk, bacaklarda başlayan şişlik, göz kapaklarının altında şişlik ve iştahsızlığın böbrek hastalığının belirtileri arasında yer aldığına işaret etti.

Öte yandan, uygun tedavi edilmeyen boğaz enfeksiyonları (tonsillit, bademcik iltihabı gibi) böbrek yetmezliğine kadar giden hastalıkların oluşmasına neden olabiliyor.

Sık geçirilen ve uygun tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları ilerleyerek böbrek iltihabına ve yetmezliğine sebep oluşturabiliyor.

Bilinçsiz kullanılan ilaçlar da böbreklere ciddi hasarlar verebiliyor. Ailede kistik böbrek hastalığı olması, kan yağlarının yüksek olması (hiperlipidemi), damar sertliği, idrar yolunu tıkayan tedavi edilmemiş taşlar ve sigara böbrek yetmezliğine yol açan diğer nedenler arasında yer alıyor.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]