Dr. Asal: Ağır hastalar hariç herkes oruç tutabilir

Dahiliye uzmanı Dr. Zeynel Asal, ağır hastalar ve belirli aralıklarla ilaç alması gerekenler haricinde herkesin oruç tutabileceğini söyledi.

Asal, en çok sorulan sorular arasında hamilelerin oruç tutup tutamayacağı da olduğunu, ilk aylarda bebeğin fazla besine ihtiyacı duymadığını belirtti. Son aylarda ise bebek büyüdüğü ve ihtiyacı arttığı için anne adayının çok dikkatli olması, özellikle sahur yemeğine özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Asal, "Süt veren anneler de Ramazan\'da dikkatli olmalı. Zira anne sütü çok değerli olduğundan, kesilmesi bebek açısından önemli bir kayıptır. Aç kalmak sütün kesilmesine neden oluyorsa kâr zarar hesabını iyi yapmak gerekir." dedi.

Dahiliye uzmanı Dr. Zeynel Asal, mide hastalarının iftarda aniden ve çok yememesi, midelerine dokunacak gıdaları da sofrada bulundurmaması gerektiğini dile getirdi. Asal, şu bilgileri verdi: "Aslında iftarda birden ve çok fazla yememeye herkes özen göstermelidir. Bütün gün aç kalmış bir mideyi aniden ve çok fazla doldurmak, aşırı bir yük bindirir. Sahuru da mümkün olduğu kadar imsak vaktine yakın yapmalı ve doyurucu, tok tutucu yiyecekler tercih edilmelidir. Mide hastalıklarında diyet fazla önerilmiyor. Daha çok hastanın deneyerek, midesine dokunduğunu düşündüğü yiyeceklerden uzak durması gerekir."

"Tansiyon ilacını sahurda alın"

Tansiyon hastalarının Ramazan\'da ilaçlarını düzenli kullanması ve tuzu kısıtlamaya dikkat etmesi gerektiğini anlatan Zeynel Asal, "Şeker hastaları da iftarda diyetlerini bozacak yiyeceklerden uzak durup ilaçlarını düzenli almaya özen göstermeli. Uzun süren açlıkta düşen kan şekeri, iftarda birden ve aşırı yemekle aniden yükseltebilir. Ayrıca, insülin kullanan şeker hastalarının oruca niyetlenmemesi daha uygun olur." diye konuştu.

Sağlıklı beslenmeye, Ramazan\'da olduğu kadar diğer aylarda da dikkat edilmesi çağrısında bulunan Uzm. Dr. Asal, şunları kaydetti: "Hastalıklardan korunmada doğru beslenmenin önemi çok büyük. Acıkmadan yemeğe oturmamak, doymadan kalkmak, çok iyi çiğneyerek yemek, yiyeceklerin temizliğine dikkat etmek, yemekten önce ve sonra elleri yıkamak, yemekten önce meyve yemek, yanmış yiyecekleri yememek gibi kurallar, Hz. Peygamberimiz\'in (sas) tavsiye ettiği, pek çoğumuzun da bildiği ancak pek uygulanmayan prensipler. Beslenmede meyve ve sebzeye bolca yer vermek, katı yağları mümkün olduğu kadar azaltıp zeytinyağına ağırlık vermek, fasulye, nohut gibi kuru baklagilleri bolca yemek, kırmızı et kadar balık ve tavuk yemek, kızartmalardan olabildiğince kaçınmak, posalı yiyeceklerden bolca yemek, hazır yiyecekleri çok aşırı yememek, kola gibi asitli içeceklerden uzak durmak da dikkat edilmesi gerekli noktalar olarak hatırda tutulmalıdır.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]