'Domuz Gribi Virüsüyle İlgili Her Türlü Tedbir Alındı'

Sakarya İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, Meksika'da ortaya çıkan ve hızla yayılan domuz gribi virüsüyle ilgili gerekli her türlü tedbirlerin alındığını söyledi.

Bektaş, yaptığı yazılı açıklamada, Meksika'da ortaya çıkan domuz gribi virüsünün ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerine sıçradığını kaydetti. Hastalığın ilk ortaya çıktığı Meksika'da ölü sayısının 149'a ulaştığını ifade eden Bektaş, Dünya Sağlık Örgütü'nün hastalığı oluşturan virüsün klasik domuz gribinden biraz daha farklı yeni bir virüs olduğunu ve insandan insana bulaştığını bildirdiğini hatırlattı. Hastalığın grip etkeni ile benzer özelliklere sahip olduğunu anlatan Bektaş; "Hastalığın bulaşma yolu ve belirtileri de benzerlik göstermektedir. Bunlar ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik şeklindedir. Bazı vakalarda kusma ve ishalde mevcuttur. İnsandan insana bulaşta yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynamaktadır." dedi.

Solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklar için olduğu gibi bu virüse karşı da başta sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini uygulamanın son derece önemli olduğuna dikkati çeken Bektaş, şunları söyledi: "Grip belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Özellikle son iki hafta içinde hastalığın görüldüğü Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İspanya gibi ülkelere ziyarette bulunulmuşsa ve hastalık belirtileri varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamdan mümkün olduğunca kaçınılması gerekmektedir. Zorunlu haller dışında salgının olduğu bölgelere yapılan seyahatler engellenmelidir. En etkili önlem el yıkamadır. Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuz tek kullanımlık mendille kapatılmak ve mendili atmak önemlidir, daha sonra eller sabunla yıkanmalıdır. Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir. Ayrıca bol sıvı gıda tüketilmeli, iyi beslenmeli ve dinlenmeye dikkat edilmelidir."

Türkiye'de virüse henüz rastlanmadığını vurgulayan Bektaş; "Henüz ülkemizde böyle bir vaka bulunmamaktadır.Ülke ve il olarak daha önceden yaşanan olası kuş gribi vakalarından dolayı bu tür vakalar için de her türlü malzeme ve ilaç stoğu tamdır. Gerekli tüm önlemler alınmıştır." şeklinde sözlerini tamamladı.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]