Dolar son 6 ayın en yüksek seviyelerinde

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, doların son altı ayın en yüksek seviyesini görmesine ilişkin, "Bu dolar artışının ilelebet böyle devam etmeyeceğini, 2,3\'ün altındaki noktaların Türkiye için aralık olacağını düşünüyorum" dedi.

Bilen yaptığı açıklamada, haftanın ilk işlem gününde dolar/TL\'nin 2,2471\'e çıkarak son altı ayın en yüksek seviyesini gördüğünü anımsattı.

Son dönemde ABD Merkez Bankası\'nın (Fed) faiz artırımına gideceğine dönük ifadeleri ve 2008 krizi sonrası para bolluğuyla dünyaya önemli ölçüde finansal genişleme sağlayan ABD\'nin krizin aşıldığına dair sinyalleri esas alıp faiz artırımına gideceği yönündeki kararının sadece Türkiye\'yi değil, gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkilediğini vurgulayan Bilen, yerel para birimlerinin dolar karşısında değer yitirdiğini söyledi.

Bilen, Fed\'in ABD dolarının avro, TL ve bütün gelişmekte olan ülkelerin kurları karşısındaki değer artışına bir yere kadar izin verebileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bir ulusun parası değerlendikçe, o ulusun ihracatı düşer, ithalatı artar. Zaten ABD yüksek düzeyde dış ticaret açığı veren bir ekonomi. Dolayısıyla buradaki doların aşırı değerlenmesi, uzun vadede ABD\'nin dış ticaretini, ekonomik büyümesini zora sokacak bir unsura dönüşecektir. O nedenle Fed, ABD ekonomisinin büyümeye dönük tehdidini bir yere kadar hissedecektir ve faiz artırımına ilişkin sinyalleri tekrar yavaşlatmaya dönük bir eşik değeri belirleyecektir.

Dolayısıyla bu dolar artışının ilelebet böyle devam etmeyeceğini, 2,3\'ün altındaki noktaların Türkiye için aralık olacağını düşünüyorum. Bu konuda doların aşırı değerlenmesinin, ABD ekonomisi için bir tehdit unsuru olduğunu gözardı etmememiz lazım."
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]