Doğduktan 4 saat sonra beyin ameliyatı geçirdi!

Sakarya\'da omurilik ve etrafındaki zarları açıkta dünyaya gelen bir bebek, doğumdan 4 saat sonra beyin ameliyatına alındı.

Zor bir ameliyat geçiren bebeğin açıkta kalan omurilik kısmı kapatıldı. Basınç nedeniyle bebeğin beyninde toplanan suyun boşaltılması için beyin ile karın boşluğuna özel bir boru yerleştirildi.

Ayşe ve Samet Akmanlar çiftinin Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi\'nde dünyaya gelen ilk çocukları Sevde, doğduktan 4 saat sonra ameliyat masasına yattı. Bebeğin bel kısmındaki açıklık 1,5 saat süren başarılı operasyonla kapatıldı. Beyninde toplanan suyunda boşaltılması sağlandı.

Omirilik kısmı kapanmamış


Operasyonu gerçekleştiren doktorlardan Beyin Cerrahi Uzmanı Can Yaldız, bebeğin hastalığının \'meningosel\' adı verilen bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Bu rahatsızlığın anne karnında gelişim sırasında oluşan bir bozukluktan kaynaklandığını ifade eden Yaldız; şu bilgileri verdi: "Bu çocuklar da omurilik kısmı kapanması gerekirken kapanmayıp alt kısımdaki bütün sinir ve liftler cilt örtüsü olmadan direk dışarıda doğuyor. Bu rahatsızlık genelde doğum uzmanlarınca doğum olmadan önce takipler sırasında yakalanıyor. Bu çocuk doğduğunda belinde bir kese ve başında bir şişme vardı. Belindeki kesenin ilk 24 saat içinde kapatılması gerekiyor. Tedavi edilmezlerse omurilik kısmı açıkta. Buradan bütün mikroplar beyinle direk temas sağlıyor. Buda menenjit dediğimiz beyin iltihaplanmasına neden oluyor."

Doğduktan 4 saat sonra ameliyata alındı

Bebeğin anesteziye uygun hale getirilip doğumdan 4 saat sonra ameliyata aldıklarını anlatan Yaldız, ameliyatın en büyük riskinin anestezi olduğunu dile getirdi. Yaldız, ameliyatla ilgili şunları söyledi: "İlk önce belindeki kesede omuriliğin dışarıda olan kısmını temizledik. Cildi kapattık. Bel kısmı kapatıldıktan sonra beynin bir basınç dengesi var. Anne karnında nedeni tam bilinmeyen bir şekilde basınç dengesizliği oluşuyor bu çocuklarda. Biz belini kapattığımız zaman o basınç direk beyine yükseldi. Beyin basıncı şiddetli şekilde arttı. Bebekte hidrosefali, \'beyinde su toplanması\' olarak da bilinen, beyin ventriküllerinde ve boşluklarında normalin üzerinde beyin omurilik sıvısı, serebrospinal sıvı birikmesi durumu oluştu. Fazla suyu beyine yerleştirdiğimiz boru sistemiyle direk karın boşluğuna boşlatılmasını sağladık. Bu ameliyatlar zor. Çocuk 2 kilo 600 gram dünyaya gelen bir çocuk. Bu kiloda bir çocuğun ameliyatında en büyük riski anestezi. Ayrıca ameliyatı hızlı bitirmek zorundasınız. Çünkü takılan sistemlerin de mikrop kapma riski var. Beyne direk temas eden bir sistem yerleştiriyoruz. Operasyonu en kısa sürede yapmaya çalışıyoruz."

Ameliyatın ardından bir hafta yoğun bakımda kalan bebek, servise alındı.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]