Doğalgazda Faturaları Düşürmenin Yolları!

Gittikçe zorlaşan hayat şartlarıyla birlikte artan doğalgaz faturaları sizi de sıkıntıya sokuyor ve siz de faturaları düşürmenin yollarını arıyorsanız; bu haber sizlere özel.
 
Kışın el yakan, yazın rahatlığı yaşatan doğalgazın konforundan çok yüksek faturalar ödemeden sizler de yararlanabilirsiniz.

SakaryaRehberim olarak faturaları düşürmenin yollarını SDG Doğalgaz yetkililerine danıştık.

SDG Doğalgaz yetkililerinden Ömer TURİT, faturaları düşürmenin yollarını şu şekilde maddelendirdi:
 
Bunlardan birincisi; iyi bir oda termostatı ile ısı kontrolü ( hassas dijital termostat tavsiye edilir.)  Mevcut bütün kombiler dönüş suyu sıcaklığına göre çalışır.Yanı kazan suyu sıcaklığına göre çalışmaktadır. Yarı iptal şeklinde çalışır. Oda sıcaklığını algılamaz. Sürekli soğuyarak gelen kazan suyu sıcaklığına göre devreye girer. Burada kazan suyu sıcaklığı değil de oda sıcaklığına göre kombiyi kumanda edersek en az bir % 10 lık yakıt tasarrufu sağlamış oluruz. Nasıl sağlayabileceğimiz de şu şekilde açıklayalım. Isı ya ihtiyaç duymadığımız zamanlarda uyuduğumuzda, çalışmaya, dışarıya çıktığımızda gezmeye gittiğimizde, kimsenin bulunmadığı zamanlarda oda termostatını 16 veya 18 dereceye ayarlarız. Tekrar eve geldiğimizde de tekrar 20 -22 dereceye alırız. Bu şekilde ısı kontrolünü sağlamış oluruz.

Bakımsız Kombiler Cep Yakıyor
 
İkincisi ise; kombinizi her yıl bakım yaptırmak. Bakımsız kombiler adeta cep yakıyor. Bu bakım kombinin genleşme kabı dahil mevcut bütün bakımları yapılmak zorundadır. Kombinin sadece filtresi temizlenerek değil. Genleşme kabı ayarının 1.2 bar oranında, brülör yani yanma odasının toz ve pisliğinin temizlenmesi, genleşme kabının ve plakalı eşanjörün içerisindeki katı pisliklerin temizlenmesi, kireçlenme varsa kireçlerinin de temizlenmesi gerekmektedir. Fazla kireçli sularda kombinin ısı verimini düşürmektedir. Sirkülasyonu güçlü kombinin verimi de iyi olur. Araç aldığınızda nasıl hava filtresine ve yağına bakıyorsunuz. Kombide mekanik bir yapıya sahip aynı şekilde bakım hassasiyeti gösterilmelidir ki kombiniz az yaksın. 50 liradan kaçarsınız sonrada 350 lira masraf olur. Üç yollu vana tıkanır. Plakalı eşanjör tıkanır. Filtreden dolayı motoru da yanabilir. Bu sebeple bakım her yıl muntazaman yapılmalıdır.
 
Üçüncüsü ise;
kombiler soğuk hava şartlarına karşı korunaklıdır. Fakat yinede kombileriniz evin içerisinde olmalıdır. Şayet zaruret doğarsa balkona koydurabilirsiniz. Evin içerisindeki kombi her zaman az yakar.

İzolasyon Şart!
 
Dördüncüsü ise; sıcak su kullanacağınız zaman, ısıya ihtiyacınız olduğu kadar ayarlayın. Gereksiz su sarfiyatı ve enerji sarfiyatını düşünün soğuk su ihtiyacınız olduğu zamanlarda bile, sıcak suya eliniz gitmesin. Mix (aç-kapa) bataryalar alışkanlık olmuş. Sıcak su lazım olmasa da sıcak tarafını açıyoruz.
 
Beşincisi ise;
en önemlisi evin ısı yalıtımı (çatı ve duvarların izolasyonla yalıtımı işi) Evet, % 50 yakıt tasarrufunu burada açıkça ifade etmeliyim. Şükürler olsun ki doğalgaz işinden sonrada bir işim var diyorum. Çünkü çağımızın en önemli işlerinden bir tanesidir. Herkesin ihtiyaç duyduğu ve de inşaatların bu kadar yaygın olduğu bir dönemde bu işin önemini anlatmak o kadar da zor değil, ispatı çok kolay …  Doğalgazını yaptığımız bazı yerlerde izolasyona başladık bile… Şimdiden meyvelerini alıyoruz. Faturalarını her ay kabarık ödeyenler, yarı yarıya faturalarını düşürdü. Dolayısı ile doğalgaz kendini amorti etmeye başladı bile. En çok ısı kayıpları çatıdan, duvarlardan ve pencerelerden olur. Bu kayıpları önlediğimizde de  doğalgazın konforunu yaşıyoruz demektir. Ayda 100 TL'ye 150 TL'ye ısınmak çok kolay.Yakıt tasarrufları ile ilgili bu sayfanın en önemli kelimesi izolasyon. Çünkü %50 garanti ediyoruz sloganı duyan gelsin diyoruz.

Yoğuşmalı Hermetik Kombi Nedir?

Altıncısı ise; pencerelerin ısı cam yaptırılması veya camların kenarlarının fitillenmesi de yakıt tasarrufunda önemli  bir faktördür. Bütün bu tavsiyeler yaşayarak elde edilir. Uygulayın ki siz de komşularınızı uyandırın. Bizler tüketici toplum değil üretici toplum olmalıyız. Üretemiyorsak iktisatlı tasarruflu kullanmayı önermeliyiz. Beşyıldır müşterilerime bu tavsiyelerde bulundum. Sonuçtan memnun kalanlar dua ediyor. Eğer faydalı olduysam sizlerin de dualarını beklerim. Faydalı şeyleri öneren arkadaşlarımın da tavsiyelerini beklerim. Bilgi saklanırsa bilgi değildir. Açığa çıkmalı. Umuyorum bu bilgileri daha güzel bir şekilde bizlere açıklayacak insanlar vardır. Bu insanlara sesleniyorum. Lütfen topluma faydalı bilgilerinizden bizleri mahrum etmeyin. Biz toplum olarak, insanların bilgiye ihtiyaç duyduğu  bir dönemdeyiz.
 
Yedincisi ise;
yoğuşmalı hermetik kombidir. Bu da değerlerine uyulduğu takdirde % 30 oranında yakıt tasarrufu sağlar. Petek boyları %35 oranından daha fazla olmalıdır. Düşük ısıda yüksek konfor elde etmek için, dönüş suyu sıcaklığı 57 dereceyi geçmediği takdirde maksimum verimi verir. Bu son yıllarda insanların en çok kafasının karışık olduğu bir zaman diliminde esnaf arkadaşlarımızın ticari düşünmesi sebebi ile kombi önerilerimizde sıkıntılı olmaktadır.Bunun sebebi ise bu konu ile ilgili arkadaşların yeteri kadar bilgi sahibi olmayışından kaynaklanmaktadır.

Yakıt Tasarrufu Garanti!

Sizin evin küçük oluşu veya 100 metrekare oluşu nedeni ile yoğuşma yapmaz önerileri gelmektedir. Bu sebeple ilgili olarak bende iddia ediyorum. Ben yakıt tasarrufunu garanti ediyorum, bunu da ispatlarım. Bir adet dahi panel radyatör ısıtmak isterseniz bunda dahi tasarruf sağlarsınız. Premix yoğuşmalı demek ön karışımlı yanma demektir. Silindirik yanma odası haznesinde silindirik brülörün biraz hava biraz da gaz karışımı sağlayarak bir yanma sağlar. Bu yanmadan bir yoğuşma ısısı elde edilir.Yoğuşma ısısı soğuk bir duvara çarpma neticesinde yüksek oranda ısısı alınır vede dönüş suyuna verilir.Bu sayede dönüş suyu sıcaklığı yükselir ve modülasyon sayesinde de gazı kısık olarak ,gücüne göre ayarlayarak oksijenle beraber yanma elde eder. Isısı alınmış atık gazın bacadan gönderimi de sağlanmış olur. Son dönemlerde verimlerine göre yoğuşmalı kombiler çoğalmaktadır. Ama yoğuşmalı kombilerin esas özellikleri Avrupa ülkelerinin standarlarına göre alınması gerekmektedir. Bizim insanımız az yakan arabaya inanıyor fakat az yakan kombiye hala inanamadı. Her iki kombinin mekanik yapısı farklıdır. Bütün bu bilgilerin doğruluğu araştırılırken ana firmaları aramanızı öneririm. Mesela Viessmann, Immergass, Baymak, Vailant gibi firmaların teknik birimlerindeki makine mühendisleri ile paylaşın. Onların sizi doğru yönde yönlendireceğine inanıyorum.

S.D.G Sakarya Doğalgaz için tıklayın.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]