Doğalgaz faturasındaki 'düzeltilmiş tüketime' açıklama

Adapazarı Gaz Dağıtım AŞ (AGDAŞ) doğalgaz faturalarındaki kafa karıştıran ve fazla ücret alındığına dair anlaşılmalara sebep olan ‘düzeltilmiş tüketim’ hanesi ile ilgili açıklama yaptı.

AGDAŞ, fatura işlemlerinin \'Doğalgazın Faturalandırmaya Esas Satış Miktarının Tespiti ve Faturalandırılmasına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ\' hükümlerine uygun olarak yapıldığını bildirdi. Açıklamada, sayaçtan okunan ham tüketim ile düzeltilmiş tüketim arasındaki fark şöyle açıklandı: "Bu fark basınç ve sıcaklığa bağlı olarak hesaplanan düzeltme katsayısı ile tüketim miktarının enerji birimine dönüştürülürken kullanılan kalorifik değere baz edilmesinden kaynaklanmaktadır."

Doğalgaz tüketimlerinin fiyatlandırılması düzeltilmiş tüketim (Sm3) üzerinden yapıldığı dile getirilerek açıklamada şunlar kaydedildi: "1 Sm3 gaz ise 1 atmosfer (1,01325 bar) basınç ve 15 °C koşullarındaki gaz hacmine karşılık gelmektedir. Mekanik sayaçlar üzerinden yapılan ölçümlerde gazın basıncı, sıcaklığı, düzeltme katsayısı ve doğalgazın kalorifik değeri dikkate alınamadığı için, sayaçlardan geçen gazın hacmi Sm3 olarak ölçülememektedir. Sayaçlardan okunan ham tüketimlerin düzeltilmiş hacimleri elektronik olarak el terminallerinde hesaplanarak fatura üzerinde gösterilmektedir. Faturalar üzerinde tespit ettiğiniz hacim farklılığı yapılan bu düzeltme nedeniyle oluşmaktadır."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]