DİSK'ten Toplu Görüşmelere 'Orta Oyunu' Benzetmesi

Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, hükümet ile memurlar arasında devam eden toplu görüşmelerin tam bir orta oyunu olduğunu ileri sürdü.

Eski İçişleri bakanlarından Hasan Fehmi Güneş'in eşinin cenaze törenine katılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, basın mensuplarının hükümet ile memurlar arasında sürdürülen toplu görüşmelerle ilgili sorularını yanıtladı. Görüşmeleri orta oyununa benzeten DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Biz zaten bu görüşmelerin toplu sözleşme olmadığını, kendin yaz, kendin oyna mantığının ötesine geçmediğini söylüyorduk. Aslında tam bir orta oyunu oynanıyor. Böyle bir görüşme olmaz. Bu görüşmelerin bir yaptırımı yok. Toplu sözleşme iradesi değil. Bir görüşme böyle de görüşülebilir, başka bir yerde oturup görüşülebilir. Görüşmenin ötesine gitmeyen bir toplantıyı, toplu sözleşme görüşmesi olarak değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Çünkü bu görüşmelerin, sendikanın talipleri karşılanmadığı zaman bir yaptırımı yok. Son ve nihai kararı Bakanlar Kurulu veriyor. Yani Yüksek Hakem Kurulu'na ya da Yüksek İstişare Kurulu'na gitse oradaki kararlara hükümetin uyma gibi yükümlülüğü yok. Dolayısıyla tam bir orta oyunu oynanıyor.

Bu orta oyununa artık son verilmeli ve grevli toplu sözleşmeli sendikal hakların hayata geçirildiği bir yapıya doğru Türkiye gitmeli. Hükmet özellikle Avrupa sosyal şartının 5. ve 6. maddelerinin koyduğu çekinceleri ortadan kaldırmalı. Bu yaklaşıma son verilmeli. Sonuç itibarıyla KESK'in bu konuda verdiği mücadeleyi destekliyoruz. Bu konuda beraber olduğumuzu belirtelim. KESK'in yanında yer alacağız. Çünkü burada artık toplu sözleşme adı altında yürütülen bir yaklaşımın çalışanlar adına, memurlar adına bir şey ifade etmediğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. Çelebi, açıklamasında şunları savundu:
"Ayrışmanın ötesinde bakış açılarımız farklı. Bu nasıl baktığımızla ilgili. Yeni bir toplu sözleşme dönemi yaklaştıkça çalışanları, memurları, kandırmanın bir anlamı yok. Biz gerçekten emekten yana, sınıftan yana mücadele veriyoruz. Şimdi birçok yerde bu anlamda mücadeleyi sürdürüyoruz. İşte devletten bağımsız, sermayeden bağımsız, siyasi partilerden bağımsız bir politika izliyoruz. Göstermelik, sözleşme yapılıyormuş gibi yapılması, bu sorunu çözmez. O nedenle biz çok net bu oyuna son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz KESK'in kardeş bir örgütüyüz. Birçok konuda zaten iş birliği ve güç birliğimiz var. Bugün de bu zorlu mücadelelerinde yanlarında olacağız."
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]