Dikkat! Kriz Var

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya üzerinden yeni bir ekonomik krizin gelme ihtimali olduğunu belirterek şöyle konuştu: "ABD eski Başkanı Bush ve Hazine Bakanı ile görüşen Tony Blair bana, 'Bu krizin dip noktası nedir, hangi noktada kimse bilmiyor. Nasıl durdurulacak kimse bilmiyor' dedi."

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kalibrasyon Merkezi, Kredi Garanti A.Ş ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi Sakarya şubelerinin açılış törenine katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada, ekonomik krize değinerek şöyle konuştu: "Dünya şu an tarihinin en büyük kriziyle karşı karşıya. 1929 buhranı dahil olmak üzere. Nereden biliyorsunuz derseniz, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'le geçenlerde dört saatlik bir yemekte bir araya geldik. Filistin-İsrail projemiz var bizim. Bu konuyu görüştük. Oradaki insanları işe kavuşturmak istedik. Bölgemizde huzur olsun ki, huzurla beraber ticaret ve zenginlik de gelsin diye. O proje için Türkiye'ye geldi."

Yemekte Tony Blair'e küresel krizi nasıl değerlendirdiğini sorduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "İki tane tespitim var" dedi. Hayatım boyunca karşılaşamadığım bir krizle karşı karşıyayız dedi. Ben de ona bu konuda biz şerbetliyiz sayın başbakan dedim. Zaten 4-5 yılda bir krizle karşı karşıyayız dedim. İkinci tespitim var dedi: "Geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri'nde idim. Başkan Bush, Hazine Bakanı ve Dünya Bankası Başkanı'yla bir araya geldim. Tespitim şu, Bu krizin dip noktası nedir, hangi noktada kimse bilmiyor. Nasıl durdurulacak kimse bilmiyor'. İşin özü bu, bilginiz olsun. Yeni bir dalga bekleniyor Asya üzerinden. Onun için tedbirli olmak lazım."

Krizin uzun sürmeyeceğini, bir gün biteceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Krizin bittiği gün dünya milletlerinin olduğu yarışta kan kaybetmeden, gücümüzü kaybetmeden ayakta olmamız gerekiyor. İşte o zaman biz patlama yapacağız. Haberiniz olsun. Edip Akbayram'ın dediği gibi bu da geçecek. Belki işlerimiz küçülecek ama gelecek daha parlak olacak. Hedefimiz var. Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde olmak."

Tören sonunda Asya üzerinden gelecek krizin hangi ülkeden geleceğine yönelik soruya ise Hisarcıklıoğlu, şöyle karşılık verdi: "Japonya'da biliyorsunuz büyüme oranları beklenenin altında. Japonya'daki ihracat da beklenenin altında çıktı. Böyle bir noktanın altını ekonomistler çiziyor. Bu çerçevede bunun dikkatini çekmek istedim. İşin özü bu. Japonya'daki büyüme. Bizim için en önemli avantaj şu. Ekonomimizi hızlandıracak ya da büyümeyi küçültecek, devam ettirmek için iç tüketimin devamını sağlamak lazım. İç tüketimi sağladığımız takdirde bizim krizden etkilenmemiz çok sınırlı olacak. Onun için Türkiye'de üretilen ürünlerden hem satın alarak hem de taleplerimizi isteklerimizi ertelememeliyiz. Bizim asıl dinamomuz iç tüketim."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kalibrasyon Merkezi, Kredi Garanti A.Ş ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi hakkında bilgi aldıktan sonra Sakarya'dan ayrıldı.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]