Dikkat dağınıklığı için uzmanlardan öneriler

Dikkat dağınıklığı birçok insanın ortak derdi. Psikolojik ve metabolik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi uykusuzluk, yorgunluk gibi nedenlerden dolayı da görülebiliyor.

Okuduğu parçaya bir türlü odaklanamama, karşımızdakini ‘dinliyormuş’ gibi yapma, onlarca kez gittiğimiz yeri şaşırma… Bunlar dikkat eksikliğinin habercisi. Beynimizin ön bölgesi dikkat toplama, sürdürme ve konsantrasyonu sağlamada rol alır. Beynin bu bölümünün olumsuz gelişimi, dikkatini toplayamamak, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik şikâyetleriyle kendini belli eden ‘dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu’ gibi bir hastalığa yol açabiliyor. Ancak tek sebebi bu değil. Dikkat sorunları birçok hastalıkta ortaya çıkan bir durum. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Vedat Bilgiç, “Tek başına dikkat bozukluğu bir hastalıktan çok bir semptom yani belirtidir. Bazı hastalıkların bir parçası olarak bulunur. Örneğin depresyonda dikkat bozuklukları önemli belirtilerden biri.. Birçok psikiyatrik hastalıkta dikkat etkilenir. Örneğin bipolar bozukluğu, şizofrenisi olan hastalarda dikkat dağınıktır.” diyor. İlaçlar ve tiroid fonksiyon bozuklukları da dikkati olumsuz etkiliyor. Hastalarda konsantre olamama, dikkatini toplayamama ve sürdürememe gibi yakınmalar görülüyor.

Dikkat dağınıklığı olan kişilerin en belirgin özelliği unutkanlık. İyi öğrendiklerini düşündüğünüz bir bilgiyi çabuk unutabilirler. Zaman yönetimleri iyi değildir, organize olamazlar. Kendilerine uygun bir çalışma düzeni ve sistemi geliştiremezler, çoğunlukla ders çalışmayı sevmezler. Yaşanan bu öğrenme zorluklarına sınavlarda dikkatsizce yapılan hatalar da eklenir. Sabırsızlıkları ve çabuk sıkılmaları, sorulan soruları yanlış okuma ve dolayısıyla da yanlış anlamalarına neden olur. Çok iyi bildikleri bir soruyu dahi basit hatalarla yanlış cevaplayabilirler. Bazıları sınavları yetiştirememe sorunu yaşar. Sonunda bilgileri ve bildiklerinden daha azı oranında not alırlar, özgüvenleri zedelenir ve sınavlardan korkmaya, çekinmeye başlarlar. Evde veya çalışma hayatında günlük yapmaları gereken işler konusunda sorumluluk almak istemezler. Genellikle dağınıktırlar ve kurallardan hoşlanmazlar.

Tıpkı görme bozukluğu gibi…

Teşhis için psikiyatri, nöroloji veya bir dahiliye uzmanı tarafından muayene edilmesi ve hekimin şikayetlere yönelik isteyeceği tetkiklerin yapılması gerekiyor. Depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, anksiyete bozukluğu, panikatak, şizofreni, bipolar bozukluk gibi psikiyatrik hastalıkların yanında tiroid, B12 eksikliği, demir eksikliği, gibi metabolik hastalıkların da belirtisi olabilir. Ancak dikkat dağınıklığı  bir hastalığın habercisi olmayabilir de. Yorgunluk, uykusuzluk, stres, kaygı gibi durumların da dikkat dağınıklığına sebep olacağı unutulmamalı. Dikkat dağınıklığı  kişinin sosyal hayattaki uyumunu, çevresiyle olan ilişkilerini, iş hayatındaki başarılarını olumsuz etkileyeceği için mutlaka tedavi edilmeli. Çocukluk çağında teşhis edilip önlemler alınması gerekiyor. “Dikkat eksikliği, ‘görme bozukluğu’ gibi bir sorun. Nasıl astigmat olan bir çocuğun iyi görmemesi o çocuğun suçu değilse dikkat eksikliği de suçu değil. Çocuğun elinde olmadan gelişen bir klinik tablo. Bu durumda çocuğun tedavi edilmemesi aslında çocuğa yapılan bir haksızlık. Hak etmediği bir muamele ile karşılaşan çocukta, uzun vadede özgüven sorunu olması kaçınılmaz.” diyor, Vedat Bilgiç.

Planlamak önemli

* Günlük işlerinizi, planlarınızı, randevularınızı ve yapacaklarınızı not alın.

* Alışverişe çıkarken liste yapın.

* Önemli telefon numaralarını bir yere yazın.

* Koyduğunuz eşyaları (anahtar, gözlük gibi) bulamıyorsanız hep aynı yere koymaya dikkat edin.

* Randevularınızı hatırlatması için saat kurun.

* Birisiyle konuşurken tüm dikkatinizi ona verin.

* Mümkünse konuşmalarınızı sessiz ortamlarda yapın.

* Omega 3, hem beyin hem de bellek için oldukça yararlı. Bu yüzden ceviz, somon ve ton balığını bolca tüketin.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]