'Devlet memuruna ek iş yapabilir, gelir elde edebilir' izni

Sakarya’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastane görevli devlet memuru, memuriyeti devam ederken başka bir iş yapmak için ilgili kurumdan yazılı izin aldı. Yasal izinde memurun yaptığı faaliyetler karşılığında gelir de elde edebileceği belirtiliyor.

25 yıllık devlet memuru Yalçın Kadıoğlu, bazı internet siteleri ve yerel gazetelerde fahri araştırmacı spor yazarlığı ve spor yorumculuğu yapmak için Sağlık Bakanlığı’na izin talebinde bulundu. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Hukuk Müşavirliği mesai saatleri dışında bir ücret mukabilinde veya ücret almadan Kadıoğlu’nun bu işi yapmasında kanuna aykırılık bulunmadığını bildirdi.

Hukuk Müşavirliği, memurların tacir ve esnaf sayılmalarını gerektirmeyecek şekilde ve hizmet akdi olmadan istisna akdi neticesinde bir eser meydana getirebileceklerini, bunun karşılığında bir gelir de elde edebileceklerini kaydetti. Bu durumun kanunla yasaklanan bir durum olmadığı belirtilerek şu görüşlere yer verildi: “Mesela bir memur mesleği ile ilgili hususlarda veya başka alanlarda kitap yazabilir, satabilir, şahsi kabiliyetlerine ve becerilerine bağlı olarak ressamlık, hakemlik yapabilir, tiyatro oyunlarında veya televizyon dizilerinde oynayabilir ve bu iş ve faaliyetlerin karşılığında bir gelir elde edebilir. Kanunda bu şekilde bir gelir elde etmeye mani bir hal bulunmamaktadır. Dolayısıyla memurların mesai saatleri dışında tacir ve esnaf sayılmalarını gerektirmeyecek şekilde ve hizmet akdine dayalı olmadan, istisna akdi müvacehesinde, bir ücret mukabilinde veya ücret almadan (hobi veya sari sayiklerle) fahri araştırmacı spor yazarlığı ve spor yorumculuğu yapmasında kanuna aykırılık bulunmadığı düşünülmektedir.”

Yalçın Kadıoğlu, yaptığı açıklamada, devlet memuru olması sebebiyle faaliyetlerinden dolayı ileride bir sıkıntı yaşamamak için böyle bir izni aldığını söyledi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]