Devlet, Her Mahkumdan Her Gün 20 TL Zarar Ediyor

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, 2009 mali yılında bir tutuklu ya da hükümlünün devlete olan bir günlük maliyetini belirledi.

Buna göre bir tutuklu ve hükümlünün günlük barınma maliyeti 24 TL. Devlet bu paranın sadece 4 TL'sini yemek parası olarak tahsil ederken, 20 TL zarar ediyor.

İçeride olanların 'Allah kurtarsın', dışarıdakilerin ise 'Allah düşürmesin' dedikleri cezaevleri bu günlerde oldukça gündemde. Bazı Ergenekon sanıklarının girmemek için ellerinden geleni yaptıkları, hastane hastane hastane dolaştıkları bir dönemde devlet cezaevi sakinleri için her yıl bir servet harcıyor.

2009 mali yılı hesaplamasına göre devlet mahkûm başına günlük 24 TL masraf ediyor. Türkiye'de 368 ceza infaz kurumunda 30 Temmuz tarihi itibariyle 112 bin 217 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Tutuklu ve hükümlülerin devlete günlük maliyeti 2 milyon 693 bin 208, yıllık maliyeti ise 969 milyon 554 bin 880 TL'yi buluyor. Bu paranın sadece 4 lirasını yemek parası olarak tahsil etmeye çalışıyor. Yemek parasının tümü tahsil edilebildiği takdirde 161 milyon 592 bin 480 TL alınıyor. Devletin yıllık zararı ise 807 milyon 962 bin 480 TL'yi buluyor.

Devlet, tutuklu ve hükümlülerden yer kirası, yatak, yastık, battaniye, çarşaf, su ve genel aydınlatma parası almıyor. Yemekler genelde cezaevlerinde pişiriliyor ya da ihale yoluyla yemek firmalarından karşılanıyor. Genel aydınlatma dışında koğuş ya da odalarda tüketilen elektrik kişi başına bölünerek yine tutuklu ve hükümlüden tahsil ediyor.

DEVLET ALACAĞININ PEŞİNİ BIRAKMIYOR

Devlet alacağının peşini bırakmıyor. Yemek ücreti 6 ayda bir tutuklu ve hükümlüye ya da vasisine tebliğ edilerek tahsil edilmeye çalışılıyor. Ödenmeyen alacaklar ise cumhuriyet başsavcılığı kanalıyla defterdarlık ve mal müdürlüğünce takip ediliyor. Hükümlü ve tutuklunun borçları kendisi ya da vasileri fakir olsa bile silinmiyor. Borçların tahsili için zaman zaman kamu kuruluşlarından gerekli mal varlıkları soruşturuluyor. Fakirlik ilmuhaberi alınsa bile 6 ayda bir soruşturma yapılması şartıyla şahsi dosyasında bekletiliyor.

CEZAEVLERİNDEKİ KAPASİTE AŞILDI

Kamuoyunda Rahşan Affı olarak bilenen afla neredeyse boşalan cezaevleri yine tıklım tıklım doldu, kapasite aşıldı.

Türkiye'de 368 ceza infaz kurumunun toplam kapasitesi 104 bin 323. Ancak 30 Temmuz itibariyle cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 112 bin 217'ye çıktı.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]