Dersaneler ne zaman kapatılıyor?

Karasu Milli Eğitim Şube Müdürleri “Özel Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri ile Özel Dersanalerin eğitim- öğretim faaliyetleri 01.09.2015 tarihinde sona erecektir”diye belirttiler.

Karasu Milli Eğitim Şube Müdürleri “Özel Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri ile Özel Dersanalerin eğitim- öğretim faaliyetleri 01.09.2015 tarihinde sona erecektir”diye belirtiken Şube Müdürleri “ 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnameler de değişiklik yapılmasına dair Kanun, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmenliği. Bilindiği üzere ilgi (a) Kanunla 5580 sayılı Kanuna eklenen geçici 5. madde çerçevesinde özel dershaneler ile gerekli dönüşümü tamamlayan özel öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim ve öğretim faaliyetleri 01.09.2015 tarihinde sona erecektir. İlgi (b) Kanun kapsamında Bakanlığımıza bağlı faaliyette bulunan bazı özel okulların “hem okul, hem dershane”, “üniversite sınavlarına hazırlık koleji” ve benzeri ifadeleri kullanarak reklam ve ilan yaptıkları, bazı dershanelerin dershane olarak faaliyetlerini sürdürmelerine rağmen Bakanlığımızdan kurum açma izni olmadan 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında üniversite sınavlarına hazırlık lisesi ve temel lise gibi adlar altında seviye tespit sınavları yaparak reklam ve ilan verdikleri ayrıca Bakanlarımızda kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan dershane faaliyetinde bulundukları yönünde Bakanlığımız bilgiler ulaşmıştır. Özel okullar ilgi (b) Kanunun 2. Maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde; “Özel eğitim, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim ile Bakanlıkça dönüşüm programına alınan kurumlardan 2018-2019 eğitim-öğretim yılının sonuna kadar faaliyetleri devam eden ortaöğretim özel okulları,” şeklinde tanımlanmıştır. Söz konusu okul türleri dışında “hem okul hem dershane”, “üniversite sınavlarına hazırlık koleji” ve benzeri adlarla kurumların faaliyet gösterilmesi mümkün bulunmamaktadır. “Gerçek ve tüzel kişiler tarafından Kanun kapsamında belirtilen faaliyetlerin kanuna göre yetkili makamlardan kurum açma izni alınmadan veya her ne ad altında olursa olsun eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetlerin izinsiz yapıldığının tespiti halinde söz konusu yerler 10/06/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu hükümleri uyarınca valilikçe kapatılır.” Hükmü, ilgi (b) Kanunun 11. Maddesinin üçüncü fıkrasında; “Kurumlar, ancak amaçlarına uygun tanıtıcı mahiyette reklam ve ilan verebilirler. Bu kurumlar reklam ve ilan yapamazlar.”

Hükümleri yer almaktadır. Söz konusu kurumlar hakkında yukarıdaki hükümler doğrultusunda işlem yapılacaktır”diye belirttiler.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]