'Deri Toplama Yetkisi Sadece THK'da'

Türk Hava Kurumu (THK) Adapazarı Şube Başkan Yardımcısı Melek Dayanç, deri toplama yetkisinin sadece Türk Hava Kurumuna (THK) ait olduğunu söyledi.

THK binasında basın açıklaması yapan Başkan Yardımcısı Melek Dayanç, vatandaşların herhangi bir vakıf, dernek veya benzeri kuruluşlara kurban derisi verilmeyeceği konusunda bilgilendirileceği ve aksi davrananlar hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı, ele geçirilen derilerin ise THK'ya intikalinin sağlanacağını belirtti.

Köy ve mahalle muhtarlarının, kurban derilerini THK'ya teslimini takip ve kontrolle yetkili ve sorumlu olduklarını kaydeden Dayanç, "2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu gereğince hazırlanan ve 27 Aralık 1999 tarih ve 23919 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yardım toplama esas ve usulleri hakkında yönetmelik hükümlerine göre, kurban derisi ve bağırsak toplama yetkisi THK'ye aittir. Geçtiğimiz yılların uygulamalarında bazı kişi, dernek, vakıf ve benzeri kuruluşların yetkileri olmamasına rağmen kurban derisi ve bağırsak topladıkları müşahede edilmiştir. Ancak gerek anılan yönetmelikte ve gerekse çeşitli zamanlarda konu ile ilgili olarak verilen yargı kararlarında açıkça ifade edildiği gibi THK dışında ne şekilde olursa olsun kurban derisi toplamak suç oluşturmaktadır."dedi.

THK'nın kendisinin de dahil olduğu beş paydaş kuruluş adına sorumluluklarını yerine getirmeye 2008 yılı kurban döneminde de devam edeceğini ifade eden Dayanç, "Türk Hava Kurumu halktan aldığını halka veren bir kuruluştur. Topladığı yardımları (kurban derisi, fitre-zekat, bağış) ve elde ettiği gelirleri gençlerimizin havacılık konularındaki (Pilot, paraşüt, model uçak, planör, yelkenkanat, yamaç paraşütü ve balon) eğitimlerinde kullanmaktadır. Bu gelirler çoğaldıkça açılan kurslar ve bunlarda yetişen gençlerin sayısı da o düzeyde artmaktadır." diye konuştu. Türk Hava Kurumu'nun vermiş olduğu paylarla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Diyanet Vakfı aracılığıyla, yoksullara, afetzedelere, öksüz, yetim ve kimsesiz çocuklara hayır çalışmaları yapılmasına katkıda bulunulduğunu belirten Dayanç, bundan sonra da aynı katkının eksiksiz devam ettirileceğini ifade etti.

Vekalet kurbanı hakkında da bilgi veren Dayanç, bu yılki kurban bedelini 250 YTL olarak belirlediklerini söyledi. Dayanç, bu yolla kesilen hayvanlardan, elde edilen etlerin kavurma haline getirilerek, yurdun her köşesindeki muhtaç ailelere paketlenip dağıtıldığını kaydetti.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]